去水喉位配件

想請教一下呢個配件駁口有少少漏水, 應該入面膠圈老化, 去水電鋪應該叫買D 乜野, 駛唔駛換, 定係就咁加水喉膠布上番實.

番工時間落唔到水電鋪問, 所以問定先, THANKS.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

帶張相落去問lo
e d size standard 的

帶張相落去問lo
e d size standard 的
lawrencelau1 發表於 2015-6-1 16:23

thanks, 因為得老人家得閒, 有個名方便D 叫佢地買.
SIZE 唔係好細分就得了.

想請教一下呢個配件駁口有少少漏水, 應該入面膠圈老化, 去水電鋪應該叫買D 乜野, 駛唔駛換, 定係就咁加水喉 ...
mo9394 發表於 2015-6-1 12:53

應該係 1 1/2" 白PVC有掩喉曲
你可以先試下用鶴咀鉗扭返緊佢

應該係 1 1/2" 白PVC有掩喉曲
你可以先試下用鶴咀鉗扭返緊佢
edd 發表於 2015-6-1 16:57

thanks

先拆除蓋掩,如有水喉膠布,可將約一尺長捲成幼膠線,然後繞係白色喉曲螺紋坑位(順時針方向),然後再係表面繞平膠布(都係同一卷唔使整斷),後裝回蓋掩,就算咸水喉滲漏都可用厘個方法,因唔係時常裝拆,去水喉都應無問題,唔使配軟膠逼件。

先拆除蓋掩,如有水喉膠布,可將約一尺長捲成幼膠線,然後繞係白色喉曲螺紋坑位(順時針方向),然後再係表 ...
diputs 發表於 2015-6-1 17:23

Thanks. 自己搞搞先, 反正風險唔高.

回覆 6# diputs

依個方法一流,之前都係人哋教咁做,唔洗又走多轉去買嘢
直頭可以當膠圏咁用:good:

50mm白膠掩邊,最簡單扭出蟹掩用油灰當膠圈,上反包搞掂:silent:

上手好似用野痴死左, 扭到就爆都唔郁