想問關於一些過濾電流聲的diy法

因為我係用一些幾百元的擴音器
而電腦的輸出會有好大的電流聲......
好似主來主vga 頭
因為試過拔左vga 就冇左電流聲了......
但可以點解決? 要用好平好平的方法去解決呢
因為有好多部都係咁要整......
要係電腦下手定係係擴音內加一些過濾咁上下既野?

唔該各位.......困擾左好耐了....

電腦輸出?是用onboard sound card 嗎?

估計係你现時的sound card沒有做好shielding。音源已經被污染。買張靚卡吧。

電腦內部污染,好難搞...
我用外部USB DAC,可以避開污染問題,又唔需要外接電源
淘寶幾十蚊已經有明顯分別,佰幾蚊可以講下音質

當然,你要認真解決電腦內部污染的話,
可以試下落地,加磁環等等方法..成功後,請分享

脷伸: 小弟都係用幾佰蚊部LM3886功放机,抵玩

加條地線到卡上試試?

電腦輸出?是用onboard sound card 嗎?
NOPSS 發表於 2015-6-2 21:29

係呀.......電腦ONBOARD 輸出......
重要係D舊機來
唔知係咪係咪本身音源已有問題呢....
點搞好,,,,,,

估計係你现時的sound card沒有做好shielding。音源已經被污染。買張靚卡吧。
pppp41 發表於 2015-6-2 21:54

因為成套野係舊
唔會買靚聲卡去升級
又唔係自己的機....公司機來....
所以要最平方案解決......

電腦內部污染,好難搞...
我用外部USB DAC,可以避開污染問題,又唔需要外接電源
淘寶幾十蚊已經 ...
1號閒人 發表於 2015-6-2 23:30

姐係我係黃金買個三十幾蚊既USB SOUND 卡都可以解決到?
其實係咪外置左就唔會有呢D電流聲?定DAC個D本身會可以隔左呢D野?
唔駛講音質的....公司粗用
但D電流聲真係太大.......又煩人.....

加條地線到卡上試試?
sunnybar 發表於 2015-6-2 23:46

其實點加?
就咁加條電線接解到去D 鐵櫃到咁?
同埋我係ONBROAD SOUND.......

姐係我係黃金買個三十幾蚊既USB SOUND 卡都可以解決到?
其實係咪外置左就唔會有呢D電流聲?定DAC個D本身 ...
SIFAI 發表於 2015-6-3 00:07

幾十蚊咪試下囉,搞得掂先大量買入

買時要注意,
是否支援貴公司的WINDOWS版本,
輸出端子係RCA定係3.5mm,因電壓差3倍!!(最好係兩種輸出端子都有啦,夠方便嘛)