住唐樓一到夏天就成日跳電掣,想買隻UPS求推薦⋯

開冷氣又開熱水爐間唔鐘就跳掣,用用下電腦打打下PS4就無咗電,遲早壞⋯
想求師兄們推薦一下平靚正嘅UPS,插住部電腦同PS4是旦一樣都得,
有八分十分鐘電等我夠時間熄機開返個大掣就夠⋯
咁嘅情況係咪普通Off-Line Model就已經足夠?謝謝。

對証下药把啦!開冷氣又開熱水爐間唔鐘就跳掣,是否A數吾夠或電力裝置有問題另到跳掣,找個有牌電工檢查下比較好.

對証下药把啦!開冷氣又開熱水爐間唔鐘就跳掣,是否A數吾夠或電力裝置有問題另到跳掣,找個有牌電工檢查下比較 ...
faifaiwong 發表於 2015-6-4 08:39

師兄你好,因為層樓都係租,我估都係A數唔夠,唔知有冇得搞,個包租婆又唔嗲唔吊咁唉⋯

師兄你好,因為層樓都係租,我估都係A數唔夠,唔知有冇得搞,個包租婆又唔嗲唔吊咁唉⋯ ...
JP-YUEN 發表於 2015-6-4 09:13 AM

A數唔夠overload跳掣,電線有機會過熱,小心火災 

唐樓多數得30A
一部冷氣一部電熱水,就接近上限。

唐樓多數得30A
一部冷氣一部電熱水,就接近上限。

風十三 發表於 2015-6-4 13:22

我住唐樓

三部冷氣開都無野

定只係話劏房?

line interactive 機種一般冇問題,平價
~300W 級數 APC 都係 ~$800, 剛好頂十分八分鐘

回覆 7# DUP

五十幾年樓

不過電力公司換過電箱

回覆  DUP

五十幾年樓

不過電力公司換過電箱
魔鬼魚 發表於 4-6-2015 16:47

咁就唔同哂,電力公司換得,都有60A