拆塊美國防雷拖板順手改埋220V

愈買愈多美國水貨... 於是整番幾塊美國拖板用 , 懶得下下自己改香港插頭...
但比較好少少的美國拖板就一定已經有埋防雷 , 一定要MOD 完先可以接220V , 唔係會BBQ

美規兩腳插N 比L 長 .. 普通灰色果款萬用轉插跟本插唔入...
但就算插得入都未必係好..... 因為美規的L N 同香港插頭 的方向是岩岩相反的..

只有左邊果款先拆到 , 右邊果果拆唔到..

原來的是201KD20J

換成20D391K / 20D431K/ 20D471K 也是可以的

之前改裝成220V 的充電器可以直插在拖板了
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

多謝分享 , 但件電路板好粗吓

多謝分享 , 但件電路板好粗吓
ja8 發表於 2015-6-4 10:07

係AMAZON 買8~9 USD 一個ONLY...
呢個價錢有呢個做工算係咁

回覆 3# kamcm

連運費 ?

其實飛走佢快板,直接駁返線落去咁用,得唔得㗎?

回覆  kamcm

連運費 ?
ja8 發表於 2015-6-4 10:11

未計運費

其實飛走佢快板,直接駁返線落去咁用,得唔得㗎?
mdws2002 發表於 2015-6-4 10:13

可以, 但果開關同防雷會冇左...

源頭用轉插,小心overload!
拖板有無掉轉L/N線?美式個earth係向下,經轉插個L/N會掉轉。

源頭用轉插,小心overload!
拖板有無掉轉L/N線?美式個earth係向下,經轉插個L/N會掉轉。 ...
kwliu 發表於 2015-6-4 22:13

美式黑線係L
白線係N
綠色接地
我接3腳插果時, 跟番顏色接..再用他錶確認, 實冇錯... .

源頭已改左用3腳插 ... 當時岩岩整好... 影相果刻未換ONLY...
呢個插買左我24蚊
我記得以前賣16, 呢幾年真係加價加左好多

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

您啲美國水貨唔係110v咩?咁點樣直插220V拖板?