求教:天花安拉爆鑼絲問題

大家好有事請教一下,謝謝幫忙!
因為想安裝吊燈,重量大約7kg,諗住裝拉爆鑼絲2粒主力,1粒接威也,用幾多mm先夠?

另外天花預設出電位喑喉直徑7.3cm,喉入面可以上鑼絲果種,係咪做唔到拉爆,因為拉爆不可以近邊緣?希望可以比個建議我,感謝!

7kg就算6.5mm都有找.......自己屋企味用8mm囉......自己好安全感D嘛.......我自己屋企仲用不銹鋼.......

粒拉爆行過幾寸上就得......反而想知咩吊燈係用一粒鑼絲做安裝.......

粒拉爆行過幾寸上就得......反而想知咩吊燈係用一粒鑼絲做安裝.......
ea11-R 發表於 2015-6-4 19:26

唔該師兄!
唔好意思我打錯字,係2粒主力,加多1粒後備用威也吊一吊,預防主力果兩粒日子有工鬆左,
我都買左不銹鋼8MM拉爆$4一粒..

如果我隔出電位幾寸上拉爆的話,由於吊燈個吸天花頂個藍唔夠大,會傘唔到個出電個位...

8mm...斜斜地鑽上去...

8mm...斜斜地鑽上去...
lays 發表於 2015-6-5 00:00

多謝意見!
今天用尺度清楚,個天花供電位直徑係7.3CM,個吊燈頂盤係15CM,請問如果打斜上拉爆是否 V 字型咁打法? 由於距離太小,用6.5MM拉爆會唔會好D?謝謝

11點位同1點位到啦...唔好太斜...吊燈6.5MM 都可以...8MM 就將來有機會上吊扇都沒問題咁啫...

11點位同1點位到啦...唔好太斜...吊燈6.5MM 都可以...8MM 就將來有機會上吊扇都沒問題咁啫... ...
lays 發表於 2015-6-6 00:49

係喎,唔記得拉爆裝左係拆唔番,咁緊係大少少好D日後著想,THX

點會拆唔返,鑽深D,打咗條芯入去咪可以成口拉返出嚟

大家好有事請教一下,謝謝幫忙!
因為想安裝吊燈,重量大約7kg,諗住裝拉爆鑼絲2粒主力,1粒接威也,用幾多 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2015-6-4 17:00

7kg 就唔使拉爆,兩粒鋼牙夠力啦