用他錶度usb的可行性

本來想買個usb電流計
但睇過資料, 原來隻隻都未必準, 有誤差, 咁即係就算係最準果隻, 都唔知係咪真係最準啦, 仲要唔知會唔會買到假貨
而且又話而家買到support 2.0的, 又未必support 3.0, 咁即係將來4.0又唔唔support啦
於是我就諗, 如果用他錶, 應該會好準
如果我搵個usb頭, 捍兩條電線上去正負極, 再用他錶夾著依兩條線, 咁可唔可行呢?

而且咁做又唔洗等電話無電, 直接夾著正頁極, 理論上應該接近短路, 即係可以將電流扯到最盡, 咁係咪會準好多?

果然好聰明 !

咁你就將他錶打去AC電流檔, 插入屋企插蘇L, N窿, 將電流扯到最盡, 睇吓你屋企供電電流有幾大, 咁咪會準好多囉 !

usb電流計, 好多時都唔準ga.. 仲會亂跳TIM...
我花50人仔買左個番來....發現偏高左0.1V... 電流又唔準...
自己用可調電源校準完... 但讀數都係有跳動問題...
同一家店也買了另一款35元的... 幸好35元平D 果部沒有問題

只好拍影片話比店家知件貨有問題...睇下店家有咩解決方案......
點知店家竟然話我要求高...而家店家仲用埋我張圖去宣傳佢間鋪...
認真比佢吹漲...

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=51f5sd71969

我拍左段影片....平D 果部沒事... 貴D 果部會跳... 同樣係顯示小數點後兩位電壓
http://youtu.be/5fo-lF3FhTg

本來想買個usb電流計
但睇過資料, 原來隻隻都未必準, 有誤差, 咁即係就算係最準果隻, 都唔知係咪真係最準啦 ...
3ldk 發表於 2015-6-5 18:07

我有d confused, 你要度usb 電流關電話無電咩事?
唔知點解成件事我覺得怪怪的

via 朕的手機

於是我就諗, 如果用他錶, 應該會好準
如果我搵個usb頭, 捍兩條電線上去正負極, 再用他錶夾著依兩條線, 咁可唔可行呢?

而且咁做又唔洗等電話無電, 直接夾著正頁極, 理論上應該接近短路, 即係可以將電流扯到最盡, 咁係咪會準好多? ...

1) 你要兩部他錶, 一部度電壓, 一部度電流... 為了滿足你對精度的要求, 你最好買番部FLUKE 289
2) 請用13AWG 線材連接他錶作電流檢測....

-------------
但兩部他錶(一部鉗錶)+一堆線點都唔及 細細部的USB 檢測儀 方便....

先0.1V就唔唔計到盡啦.....

技術上黎D USB tester只係方便快速同長期數據,只要大數差唔多就可以了..... ...
DUP 發表於 2015-6-5 19:31

偏高0.1V 呢D都可以自己OFFSET 較番準...
最慘係讀數會跳..冇條件做測試真係會誤會電源太差...有好大的ripple .

傾到如果解決問題時.....店家曾問過我焊唔焊得掂SOT23..  
我估計應該係一粒sot23 封裝的的電壓基準元件係采購時揀了大量不合格的貨 ....
換左佢就解決到亂跳問題......

本來諗住改番個好評比佢.. 但客服的態度真係好差...所以最後冇改..

本來想買個usb電流計
但睇過資料, 原來隻隻都未必準, 有誤差, 咁即係就算係最準果隻, 都唔知係咪真係最準啦 ...

原來隻隻都未必準, 有誤差

其實你想要小數後幾多個位準?

我手上有上兩個都有誤差

0.002V  不過我滿意接受到個誤差
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原來隻隻都未必準, 有誤差

其實你想要小數後幾多個位準?

我手上有上兩個都有誤差

0.002V  不過我滿 ...
cck888 發表於 2015-6-5 20:20

唉..你果部只係小數點3位相差2個DIGIT...
不如你睇下我果部...
你又會唔會接受到
話哂OLED 屏, 叫做靚野..

唉..你果部只係小數點3位相差2個DIGIT...
不如你睇下我果部...
你又會唔會接受到
話哂OLED  ...
kamcm 發表於 2015-6-5 20:25

你果個我剛剛先睇到,我見樓主要無誤差
所以我回佢我果兩個都有誤差

小數點3位相差2個DIGIT
對呀
我都係OLED屏又係幾十元貨仔

我未買過你果個牌子睇個牌子名唔敢買