[操作疑難] 電磁爐裝Fuse的位成個熔左

請問點解會熔到咁既樣?
拔個插頭出來時見到有D電光
照我媽講就朝早先用完來,而我就晚上返到屋企想開爐,用唔到先發現....
Fuse位直頭先裝個新Fuse都好似唔得,鬆鬆地咁
請問我係唔係剪左個頭換個個?
定其實係個插蘇座出事?要搵人搞?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問點解會熔到咁既樣?
拔個插頭出來時見到有D電光
照我媽講就朝早先用完來,而我就晚上返到屋企想開爐,用 ...
MA 發表於 2015-6-7 23:03

插頭 fuse 位已變形,要成個換,電磁爐是大功率電器,最好不要用拖板。

插頭 fuse 位已變形,要成個換,電磁爐是大功率電器,最好不要用拖板。
edd 發表於 2015-6-7 23:11
插燒拖板無燒,你要睇睇邊到咁大電流....
DUP 發表於 2015-6-7 23:16

睇相似係孖位牆蘇唔係拖板。

檢查吓蘇底(銅片可能夾唔緊插蘇、斟線唔緊之類,引至發熱),亦可能祗係個電磁爐嘅本身個插頭FUSE位做得唔好,接觸面發熱出問題。

除咗插蘇,可能蘇底都要更換。
個電磁爐幾多W架 ?高耗電電器,最好檢查清楚。

回覆 1# MA

唔止插頭,你個蘇座都一定要換,因為啲結構同絕緣都已經損壞,唔好再用。

回覆 5# dcc2000

電磁爐少極都過1000W。

請問樓主電磁爐嘅牌子係?

睇相似係孖位牆蘇唔係拖板。
檢查吓蘇底(銅片可能夾唔緊插蘇、斟線唔緊之類,引至發熱),亦可能祗係個電 ...
dcc2000 發表於 2015-6-8 01:30 AM

背牆是鏡鋼?咁應該是隨樓/裝修拉落,望落算新淨,應該未至於老化
LN腳 表面沒有燒過痕跡,似乎是fuse的問題?
但fuse的設計應該一overload就燒斷,莫非用了黑心鐵線fuse?
另據樓主描述即燒左fuse但沒有跳過掣?
我都係留名學野咋,我無牌架

13A插頭一定要換,蘇面都建議最好換新。

涉及220V市電,有電工牌先好搞,生命誠可貴。
不過問得呢個問題,樓主你都係搵人搞啦。