喉管穿了一個小孔,如何簡單處理?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水喉? 要閂水喉, 等到冇水時落 玻璃膠 / 鋼膠, 乾哂先開返

生晒銹喎!!換左佢啦,補返好易係其他位再穿。

銹到咁
就算今時補到窿仔
遲 d 可能爆大鑊

回覆 3# sikoto

如果換 師父話要成套換 廚房 廁所都連接一起,

回覆 2# lawrencelau1

關了水閂,但仍有小小水滲出,用鋼膠失敗了,  玻璃膠 ok嗎??

回覆  lawrencelau1

關了水閂,但仍有小小水滲出,用鋼膠失敗了,  玻璃膠 ok嗎?? ...
Ralphloren 發表於 2015-6-8 09:48

玻璃膠一定要乾先痴到 同鋼膠一樣
如果閂唔哂個喉就冇計

回覆  sikoto

如果換 師父話要成套換 廚房 廁所都連接一起,
Ralphloren 發表於 2015-6-8 09:46

建議你搵多幾個師傳格下價
或者有唔同方法搞

不過條喉係穿過雲石板 ??

咁樣生鏽法唔換喉(或將生鏽果段換)遲d半夜或屋內d人出曬街至爆水喉就喊都無謂。而且依家d三行人工愈黎愈高,遲d將成套鐵喉換銅喉會重貴。幾年前我唔想搞,結果等到今年初至換,價錢比幾年前高左50%。
如果你想遲d至全套換,又想DIY可以將嚴重鏽蝕果段鐵喉鋸走,需要的話用適量長度四分銅喉(或六分以原來鐵喉尺寸為準)加兩個快接件,因臨時急修用可以係銅或塑料如附圖,五金鋪好似叫駁鐵喉用X分無牙直'急'輪。不過因該種配件較原來喉徑大,如條喉太貼牆可能裝唔倒或要將固定喉位置/裝置改位。

或用依種都得(唔使鋸喉但可能要淘,香港唔知買唔買到)