分體冷氣外散熱器管積雪

請教各位師兄附圖示外散熱器管積雪有冇得較,內冷氣完全唔凍。(機齡十年,前四五年雪種漏修補了用到現在,都想換架啦)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請教名位師兄附圖示外熱器管積雪有有得絞,內冷氣完全唔凍。(機齡十年,前四五年雪種漏修補了用到現在,都 ...
han 發表於 2015-6-9 18:24

漏雪種!
幾年機
叫人洗機check
入返雪種就正常啦

請教名位師兄附圖示外熱器管積雪有有得絞,內冷氣完全唔凍。(機齡十年,前四五年雪種漏修補了用到現在,都 ...
han 發表於 2015-6-9 18:24

睇後面似樂聲窗分

回覆 3# qlee02

是珍寶,師兄。

回覆  qlee02

是珍寶,師兄。
han 發表於 2015-6-9 18:32

用鉗錶check 下電流
正常一匹機行4 至4.2 A
低過即係漏雪種
要加返

四五年前漏過雪種,當時用了1800元師傅補番(值得的,人地都好辛苦成個身飛出窗外至補倒)不過如果再補一次又成二千元都系換新機啦。

Needless to think,change a new one.

師兄我都係咁霖,不過對珍寶都失了信心,此機用咗5年倒就漏雪種而家又再漏,(再整多次唔系就用咗四K野落去)唔知係咪換楽聲會穩陣的?或者楽聲的料會好的(雖然珍寶泰國造,樂聲是馬拉造)不過始終樂聲的聲譽好的,唔知咁霖啱唔啱,有冇師兄畀的專業指導?(仲有楽聲能源標簽是2,珍寶是3一4,我霖都係4居多,不過就死撐話3一4,而且spec方面珍寶是11500BTU,樂聲是12000BTU,都輕輕高咗3一4個percent)

唔知係咪換楽聲會穩陣的?或者楽聲的料會好的(雖然珍寶泰國造,樂聲是馬拉造)不過始終樂聲的聲譽好的
han 發表於 2015-6-9 19:00

講到分體式冷氣機,唔係大金和三菱重工出名咩?

漏雪種同裝工有關,唔關牌子事,你4/5年前果次亦唔一定漏雪種,因為如果淨入唔check正常用唔到好耐會再漏,另外部機污槽亦會積雪