開關風扇同轉大細,屋企會跳fuse

唔知有無post 錯區....

之前上Amazon 德國買左把風扇 Vornado 533 番香港用,,但係把風扇有啲問題。開關風扇有50%機會屋企會跳fuse,而轉風扇大細就90%會跳fuse。但係如果開左唔跳,就可以長開。

問左香港代理,佢地唔保水貨,而家要自己處理。

有無師兄可以比啲idea 有無得整? 會唔會係開關或轉power時個 inductive spike 太大,鴨記有無d current smoother 買?

唔該師兄

呢把扇好細把,無乜理由inductive 會太大,你有冇俾把扇其他人試下

加個 EMI Filter!?

印象中在這區或電子區見過舊 Post,有師兄買個 13A 蘇底連底盒,裝個 EMI Filter 入去,加條電腦 Power code,當做 Extension cable 用。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

跟據網上資料,把風扇只係用mechanical switch做開關/選速,咁只可以解釋當開關/轉速時由motor inductance產生一個voltage spike,而motor winding又有一個 weak point個insulation 比較低,咁就會跳火而跳咗個水氣制。

基本上要整即係換摩打(唔通叫你拆個摩打換過哂D漆皮線咩),治標方法一:加個isolation transformer,方法二:加個開關插蘇,要轉速時先關插蘇。

http://www.vornado.com/circulators/533-Compact-Circulator

唔該三位 ching,我試張個風扇插係個有surge protection ge 拖板道,開關同轉power 都okay 了!

而家個風扇係兩腳,都想換番佢做英式三腳,有無一 d 英式三腳係有surge protection ? 咁我就唔洗用拖板

跟據網上資料,把風扇只係用mechanical switch做開關/選速,咁只可以解釋當開關/轉速時由motor inductance產 ...
wyhui5124 發表於 2015-6-13 21:07

我之前都係用方法二,但係開關都有50%會 跳fuse
有2個間題:
1) mechanical switch 係咪姐係會做一個關,同即時開番個fan?? 所以都有個voltage spike?
2) 咩叫跳火而跳咗個水氣制?

唔知有無post 錯區....

之前上Amazon 德國買左把風扇 Vornado 533 番香港用,,但係把風扇有啲問題。開關 ...
postmasturr 發表於 2015-6-13 20:08

響個開關parallel 一粒0.1uF X cap,就可以減少開關voltage spike
但係你呢個case,可能係個motor有問題多過開關製問題

回覆 5# postmasturr
唔好換頭住,同左Amazon講過未,應該佢會送多把俾你。你試過羅去人地屋企試過未?

回覆  postmasturr
唔好換頭住,同左Amazon講過未,應該佢會送多把俾你。你試過羅去人地屋企試過未? ...
tmp111 發表於 2015-6-14 05:53

之前問DHL個運費要成1500HKD,就無問amazon
岩岩上網search,原來amazon有機會退埋個運費,等我即刻send email先

響個開關parallel 一粒0.1uF X cap,就可以減少開關voltage spike
但係你呢個case,可能係個motor有問 ...
raywan 發表於 2015-6-14 01:21

個motor有可能係咩問題呢?