[操作疑難] 冷氣制呢個駁法有冇錯??

唔知點解由新裝到依家都係咁,個曲燈制唔開著佢時個電箱有時會跳佢個制
但係如果用冷氣個on/off 黎關長著個曲燈就唔會跳,係間唔中開得多電器時佢會跳下,2匹窗口新機黎

到呢幾日有時一開機就跳制,有時等佢一陣去打返個制又一路用冇問題,今日得閒開左個制板出黎睇下,佢有冇接錯線呢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

寫到燈曲會跳咁
冷氣就獨立一個 breaker, 唔好痴其它嘢, 跟跟 d 線是否完美接駁, 換隻 breaker 分分鐘平過隻曲

寫到燈曲會跳咁  
冷氣就獨立一個 breaker, 唔好痴其它嘢, 跟跟 d 線是否完美接駁, 換隻 breaker 分 ...
GbE 發表於 2015-6-13 10:06 PM

呢隻款曲架掣又唔係貴,不過時不時都聽到施耐德(奇勝)20A曲架制耐唔耐就燒濃,未知係駁得唔好還是係大匹數唔係幾啱用20A曲架制

2匹窗口機最好用32A曲架制.

popwah 發表於 2015-6-14 20:42

不過最奇怪係個制冇著既情況下佢跳,開頭以為係個制壞換左個

個掣冇著跳既係漏電斷路掣RCCB唔係跳菲MCB,表明電路上有地方有較大漏電流,可能出於已安裝的電器或開關、插座等,要小心檢查漏電源頭或原因,唔一定係冷氣電路漏電。重有個兩匹冷氣掣可能接觸點因長期跳火,金屬氣化形成導電膜係個掣內形成火線或零線有某程度的漏電都有可能,應如師兄所講更換個大些電流容量的開關曲架掣會好d,同埋冷氣機用電路好比其他電器搭單。

45A

45A
寂寞的FSY 發表於 2015-6-15 20:40

呢d 正常幾錢個架,買個返去試下換先

popwah 發表於 2015-6-14 20:42

真係有需要咁大a?
之前用窗口 2.5匹, 跟機原裝都係 15a 頭, 都用左好多年
而家用分體 2匹,  跟機係13a 頭

再請教下,我跟過d 電位,應該係跳左果粒淨係俾電部2匹窗口冷氣既,部冷氣新買既,之前跟黎係15A 頭,當時冇15A 穌底,所以裝機條友用萬能插試機,咁都用左幾日冇問題,之後換左個20A 曲架制,用左幾個星期間唔中有跳下制,以為係個曲架有問題,又換左個,點知換完跳得仲密有時一打上個制就跳返,依家準備換個32A 試下,如果都唔得係咪就要換箱果邊果個制??