[操作疑難] 掛牆扇

請問掛牆扇會否因為掛牆的原因,受制於扇與牆身的距離,風力比一般座檯/地的風扇較弱?另外如果掛牆扇運作中,間中會有1、2秒感覺到無風出或風力轉弱,但扇葉仍然正常轉動,是否氣流影響?我用的伊馬牌掛牆扇,有以上2種情況,謝。

風動力不會較座地弱;
風弱只有個可能就是;
風扇葉是否是膠葉;
膠葉開久了;
風扇熱了;
葉會變形;
風動力沒那麼好;
如果屋內通風不足;
有可能會間中覺得無風到;
而且風扇開久了熱左;
如果通風不足;
風扇吹到的風都會是熱;

回覆 1# oohs

KDK好用老品牌用鈇葉用十年都唔壞
https://www.shew.com.hk/chinese/ ... /electric-fan.aspx#{"z":"1","vm":{"vm":"outmost-d"},"pg":{"c":1,"p":"0","s":0,"sd":-1},"f":[],"r":[]}

明白,唔該 ching。

是否選了自然風

我用的伊馬牌掛牆扇,有以上2種情況,謝。
oohs 發表於 2015-6-16 11:20

我希望小心檢查你把風扇,並有心理準備買過把新:

另外, 伊瑪牌(Imarflex)電風扇 壽命亦很短.  先前5舊水買把伊瑪牌, 有兩年保養,  但佢兩年零一個月就香了!! ...
pc1668 發表於 2015-5-31 22:04
Me too,  用了未到兩年, 仲未香但越用越慢, 扇葉擺動越來越犀利 ...
村上麗奈 發表於 2015-6-3 14:27

我把伊瑪牌掛牆扇又係用左兩年多少少就開始壞, 壞嘅部份係轉軸不穩, 攪到開細度數會唔轉, 開大度數就好嘈. 師兄都應該係呢個問題, 可落D潤滑油喺轉軸位處會好D, 但應該都唔會捱得好耐.

我把伊瑪牌掛牆扇又係用左兩年多少少就開始壞, 壞嘅部份係轉 軸 不穩, 攪到開細度數會唔轉, 開大度數就好嘈.  ...
halo0026 發表於 2015-6-16 18:31

把掛牆扇又真係轉得有少少唔順,都係睇定另一把代替

上淘寶買個美的通用摩打換左佢,人仔30 全銅,換左3把.惠康買個D雜牌,換左風力勁!