電視天線問題

間屋剛裝修完,本身佢用個好普通面蓋, 我買左個靚少少但因個木板牆佢開個洞太細我個面蓋塞唔入 ~.~
我已用左靚天線

由主線分左去呢一個面蓋, 呢個位D SIGNAL唔係好穩定, 高清翡翠台冇問題但係翡翠台就LAG又花, 我打開面蓋係禁, 想問下佢駁法D 細節位有冇得可以improve 下..? Thanks
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# shingohk

注意你條天線應該需要再微調一下位置!!
http://www.ofca.gov.hk/tc/consum ... ity/index_id_7.html

回覆 1# shingohk

銀色外包皮可退多5mm 左右,盡量避免同中間銅線或其接駁位有任何接觸,信號應該會好d。

3樓+1,話說你個"靚少少面板"點樣面蓋塞唔入?

3樓+1,話說你個"靚少少面板"點樣面蓋塞唔入?
edgeyim 發表於 2015-6-16 23:40

開個圓形口太細, 靚面板塊PCB 放唔入~.~

開個圓形口太細, 靚面板塊PCB 放唔入~.~
shingohk 發表於 2015-6-16 11:47 PM

用番施耐德(奇勝)同款(元雅)TV掣面

用番施耐德(奇勝)同款(元雅)TV掣面
寂寞的FSY 發表於 2015-6-16 23:51

其實我今日都買左, 但未研究點裝

其實我今日都買左, 但未研究點裝
shingohk 發表於 2015-6-17 12:01 AM

買ZENcelo咁高檔?

買ZENcelo咁高檔?
寂寞的FSY 發表於 2015-6-17 00:03

條銅線好似好難插入同穩定 ~.~ 唔識裝

P.S. 裝修佬唔識,駁到就算都係要靠自己~.~

識用一定用針頭