[操作疑難] 自用DMM問題

剛剛淘左隻線性電源,
想調節輸出電壓時發現家中兩只DMM電壓檔都有問題…
61姨買左2年左右,袋錶就半年左右,家用o野精度要求唔高一向都無做任何校準,
但今次問題相當嚴重吓,想請教各位師兄有無簡單方法/工具可以校準返,
要求小數後一個位準都已經可以。

同埋都想知道係咩原因會咁大誤差?平錶真係走得咁緊要?
無理由下下買隻符碌289咁重本

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

買隻 Fluke 平價細表 都準架

61e 要自已 改 同 找基準....

買少個表……無得對比……唔會知唔準了……

幫手校準……千其唔好啊……是罪大惡極啊……

Fluke平價錶都準,只不過反應慢D咁解(其實比佢個spec好好多)。
UT61E價如冇改錶的話,調番準都可以有3個半位準確度,要足四個半位準確度就要搞好多野了,最難搞的就係個精密分壓器,要改到一檔DC volt全準確唔難,但要所有DC volt及其他檔檔都準就唔係咁容易(因為個分壓器誤差同埋其他零件誤差)。

所以貴價嗰D Fluke 錶係全software cal,好處係可以每檔做profile咁就可以將零件誤差減至最少。

Anyway,睇樓主D相覺得61E個讀數係比正常高咗幾多吓(正常AC市電去唔倒255V咁多)

...61E個讀數係比正常高咗幾多吓(正常AC市電去唔倒255V咁多)
wyhui5124 發表於 2015-6-17 12:25

有一晚試過27x添呀

剛剛淘左隻線性電源,
想調節輸出電壓時發現家中兩只DMM電壓檔都有問題…
61姨買左2年左右,袋錶就半 ...
edgeyim 發表於 2015-6-17 11:39

你隻61E  搞過D VR ? 定粒VR 因為外來因素移位, 阻值變大?   
正常冇咩可能偏咁多
TB 定香港買的?

=====
自行改造和較準吧...
REF: http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2023962

VR1 就係較正DC 用的.
有可能較正完DC 粒VR , AC 都已經準埋...
我個人建議成粒VR 換, 溫飄有改善...

符碌289 & 61E

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Fluke平價錶都準,只不過反應慢D咁解(其實比佢個spec好好多)。
UT61E價如冇改錶的話,調番準都可以有3個半位 ...
wyhui5124 發表於 2015-6-17 12:25

F101 在一秒左右出到 VAC 讀數.
不過此表冇電流檔.

你隻61E  搞過D VR ? 定粒VR 因為外來因素移位, 阻值變大?   
正常冇咩可能偏咁多
TB 定 ...
kamcm 發表於 2015-6-17 14:55

買返黎有開過殼但無郁過任何o野,鴨仔街買的。

回覆 6# kamcm

正呀~只 289 買咗幾錢,好毒

有無check/換61E垃电? 這裹有圖如想硏究.
http://elektrotanya.com/uni-t_ut61e.pdf/download.html
DC用电腦5/12Vbios电壓值比較.AC和你另一個錶22X 算啦.