請問有無師兄用 Motorola T8

T8 睇 spec 我見有個 "一對一私話" 係有咩用呢?
係唔係可以防止其他人聽?

http://www.motorolasolutions.com ... -way-radios/t8.html
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我冇用過,但睇英文manual,呢個function 應該叫Direct Call,即係一group人都之中只會得指定嗰個人收到call咁解,其他人就聽唔倒。

http://www.motorolasolutions.com ... r_t8_user_guide.pdf

我冇用過,但睇英文manual,呢個function 應該叫Direct Call,即係一group人都之中只會得指定嗰個人收到call咁解,其他人就聽唔倒。
wyhui5124 發表於 2015-6-18 11:16

Wao, that's cool!  It's a kind of private line!

回覆 3# pc1668

38 個ctcss tone,再加埋39~121 係用dcs,同落TONE原理差唔多,
唔係加密

MO 記最強係己停產的6200c
雖然得三種加密,但佢係唯一有加密功能的409機而ofca 又批准佢賣(正常連ham 牌都係唔准無線電加密的)

回覆  pc1668

38 個ctcss tone,再加埋39~121 係用dcs,同落TONE原理差唔多,
唔係加密

MO 記最強係己 ...
凌天羽v 發表於 2015-6-19 23:45

師兄請問咩係落Tone??
T6 靜音碼00 可以聽晒靜音碼1-121,
如果舊款機得38個靜音碼, 教靜音碼00 聽唔聽到39~121 呢?

回覆 5# bb1000a

wiki 都有講

Family Radio Service (FRS), PMR446 and other consumer-grade "bubble pack" radios often include a feature called "Interference Eliminator Codes", "sub-channels", or "privacy codes"—the latter two being especially misleading as, contrary to what sales literature may say, they do not afford privacy or security, but serve only to reduce annoying interference by other users or other noise sources; a receiver with the tone squelch turned off (e.g., frequently done by selecting code "0") will hear everything on the channel. GMRS/FRS radios offering CTCSS codes typically provide a choice of 38 tones,[8] but the tone number and the tone frequencies used may vary from one manufacturer to another (or even within product lines of one manufacturer) and should not be assumed to be consistent (i.e. "Tone 12" in one set of radios may not be "Tone 12" in another). When a radio offers more than 50 codes (121 is becoming common), the higher ones (e.g. 39-121) are usually DCS codes.

師兄請問咩係落Tone??
T6 靜音碼00 可以聽晒靜音碼1-121,
如果舊款機得38個靜音碼, 教靜音碼00 聽唔聽到 ...
bb1000a 發表於 2015-6-19 23:57

ctcss / dcs 係發射時送出一個set 左既低頻率sub-audio做記認

因為靜音碼係"靜"自己部機,令自己部機聽唔到人地唔用碼發射出來既訊號
如果你發射而人家唔落靜音碼(即00)咁人地係聽得到的。

ctcss / dcs 係發射時送出一個set 左既低頻率sub-audio做記認

因為靜音碼係"靜"自己部機,令自己部機聽 ...
凌天羽v 發表於 2015-6-20 00:00

明白 thx
咁T8 係唔係就可以指定其中一部T8 對話, 而唔會比其他機 或 其他T8 聽對?

明白 thx
咁T8 係唔係就可以指定其中一部T8 對話, 而唔會比其他機 或 其他T8 聽對? ...
bb1000a 發表於 2015-6-20 00:18

你果個功能要加密至做到,數碼機或者國產加密機家陣都有呢種功能

但業餘唔係公司用的話,出唔出到牌係另一回事(所以我家陣見出面有人賣6200c 我見一部收一部就係咁)

你果個功能要加密至做到,數碼機或者國產加密機家陣都有呢種功能

但業餘唔係公司用的話,出唔出到牌係另 ...
凌天羽v 發表於 2015-6-20 00:27

T8 係409機免牌喎
佢個加密係唔係同6200C 一樣啦?