[請教]如何拆下分體機室內外殼

Chings,

請問有冇人知怎樣拆下室內外殼,因為通電後,完全冇電到,燈仔也不著,又找不到螺絲
hitachi RAS10C1K air conditioner

拍了照片,  找不到螺絲, 機底的膠蓋又拆不出; 我大力按機底2個 "PUSH"字及拉向自己方向, 好像是整台室內機拆下似的, 所以沒有繼續.

謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一般掛牆分體出風口下面會有幾個好細既蓋仔,打開會見到鏍絲

揭開個come影張相比的家幫下眼

完全無電到 就換粒FUSE試下先啦 (假如你系用插頭...)

鏍絲位一般在出風口導風板下方
鬆開鏍絲,由底向上揭起面板
近機頂位置會有膠扣,用陰力甩開

完全無電到 就換粒FUSE試下先啦 (假如你系用插頭...)
wham2046 發表於 2015-6-20 23:47

沒有 Fuse, 直到牆身電源開關掣

影張相俾各位CHING睇下啦.....
會更有效幫到樓主............
Ricky_ston 發表於 2015-6-21 00:40

已拍了照片,  謝謝

鏍絲位一般在出風口導風板下方
鬆開鏍絲,由底向上揭起面板
近機頂位置會有膠扣,用陰力甩開 ...
TH30 發表於 2015-6-20 23:55

左右側下方有個好似膠蓋, 我用鏍絲批試拆開右下側的, 但給我弄斷了個膠扣  ,
內部是部分電源線,  想不通怎樣拆機殼........

揭開個come影張相比的家幫下眼
wham2046 發表於 2015-6-20 23:44

有揭開個come, 只可拆下隔塵網, 但膠殼附近又找不到螺絲 .......