18650 動力電池

打算自己換枝電批的電池, 於是去 Taobxx  兩間不同的鋪頭, 分別買左幾粒三星 INR18650-25R , 粒電宣稱有 30A 輸出. 買返來之後 用 EBC-A05 試左, 兩間的電內阻最低都係 29mΩ 或以上, 部EBC 的接線已換, 內阻都係甘高, 請問各位師兄, 個D電係唔係流野?
請問有冇邊間Taobxx 買過係OK, 請提供 Link, 或 PM 我, 謝謝各位師兄

C 兄有無試過測多幾次? 我用D cheap cheap 18650 叉機測個內阻值都唔同,唔知係咩原因?

打算自己換枝電批的電池, 於是去 Taobxx  兩間不同的鋪頭, 分別買左幾粒三星 INR18650-25R , 粒電宣稱有 30 ...
john123 發表於 2015-6-21 23:57

29叫高……甘幾多為之低???

29 叫好了吧!?

回覆 1# john123

正常30A級數嘅 25R 係15mΩ以下
你呢粒 10A 放電都有問題, 長時間最好3C以下

此款电芯为三星高倍率动力型电芯,容量2500mAh,持续电流20A放电,瞬间可达30A左右,内阻很小,只有12毫欧左右。

29 叫好了吧!?
longun 發表於 2015-6-22 09:44

29mΩ 只係比容量型好少少
一定唔係好囉

可以考慮下SONY VTC4

回覆 1# john123

要测內阻的話好睇你用乜测试工具
接線的線阻
同是否4線電池座?
EBC测容量及放电負载是ok的
內阻用4線的YR1030會比較準

內阻 29mΩ , 真係好似唔多夠動力喎,不過你係充滿電測的嗎 ?
BTW EBC測內阻,當參考下好了,不用認真

我用電腦火牛線入面的電線, 每個極用2 條, 直接由部機去到電池接觸點, 由用EBC 跟機鉗的 45mΩ, 降到去, 29mΩ做過幾次 1A, 2A 輸出, 試過充滿電同一半電, 都係最低29mΩ, 我估再降低都唔多
我都睇過大陸電筒網, 同上面師兄所講一樣, 都係話動力電應低過20mΩ
都想試下 Sony VTC4, 有冇師兄知邊間買 OK