新晶製冷片+風扇仔DIY=冷氣風扇仔有冇得諗?

https://www.youtube.com/watch?v=wgKRtxBuo24
6A輸出粒電頂唔頂到

6A輸出粒電頂唔頂到
friendhtc 發表於 2015-6-23 01:29

致冷片背面會非常熱

致冷片背面會非常熱
ss997419 發表於 2015-6-23 08:14

加多把風扇, 後面散熱.  就可以前面涼快, 後面溫暖了, 一機兩日, 冬暖夏涼.   
不過.....佢要帶定一大盒電出街, 呢 D 制冷片, 都幾食電下.  要感覺到涼風, 都要有番咁上下大食至得.

如果用 18650..........並幾粒出 6A, 唔知可以玩幾耐.  12V 6A 72W, ....
當用3000mAH 既 18650, 係咪一粒鐘 6 粒多 D?  兩組 3粒串成 11.1v 再並埋佢地, 出 11.1v 6A.

另外再加 2 粒 比前後風扇..... 8粒應該可以玩約莫一粒鐘掛.

不過, 香港都幾潮濕, 外露帶出街, 制冷片既面肯定出水, 可能要造多條喉引水.....再帶多個水箱裝水.....

正!涼住冷氣仲有蒸餾水飲

Office 座枱用,幾大食都OK
問題係hot side個散熱design power要幾大?

試過用兩個CPU果D銅散熱器整, 傳導散熱兩邊都唔夠快, 感覺只係涼涼地. 同埋好大舊
你想像下兩個CPU散熱扇上下放, 再加6粒18650會係咩樣?

氣冷係NOWAY, 如果熱面加液化氮, 絕對係有得諗的.

我整過一個,可以吹出冷風,用來做桌面冷風扇 , 散熱器要好大個,仲要加散熱扇 .
致冷那一面要加冷風道,再用風扇經過冷風道吹出冷氣 .
同埋仲要加溫度控制器.恒溫,這就可以不會結霜.

五六年前已經試過做呢樣野
發覺係唔可行
太食電 + 太熱
一塊行 12V 5A-6A
即係有 50 60W 既熱
仲要未計你制冷個陣,移走左既熱

下面呢個得唔得呢? 但都幾貴.
http://www.XXshoppremium.com/details.php?pid=3399