[操作疑難] 我又有關於鑽咀問題………

成日都聽到人話,鑽石屎牆要加水冷卻,唔係嘅話,好易會「燒咀」。
其實點為之係「燒咀」?有陣時見到啲鑽咀個頭變咗顏色,咁樣係咪即係「燒咗咀」?
燒咗嘅鑽咀係咪即係唔再用得?

仲有就係如果個鑽要兩隻手攞住,咁係咪即係要搵第二個人幫手加水冷卻?

回覆 1# mdws2002

加水去鑽 你要鑽幾大口徑呀

樓主係唔係講call窿機呀?……

鑽咀個頭變咗燒壞的顏色 , 即係「燒咗咀」
燒咗嘅鑽咀係可以再用得 , 但效果會好差 ,
如果個鑽要兩隻手攞住,咁係搵第二個人幫手加水冷卻 , 亦可以有其他方法 , 例如用到熱可以整把取出將鑽咀插入水裡都得 .

鑽石屎牆,用石屎鑽唔駛用水去泠卻,要鑽不锈鋼啊,鐡啊,先要用水去泠卻哦

回覆  mdws2002

加水去鑽  你要鑽幾大口徑呀
TakTak 發表於 2015-6-23 14:35

普通綠色嗰類膠塞,係落幾mm嘅鑽咀嚟囋?

樓主係唔係講call窿機呀?……
hitkcm 發表於 2015-6-23 14:42

call窿機?

鑽咀個頭變咗燒壞的顏色 , 即係「燒咗咀」
燒咗嘅鑽咀係可以再用得 , 但效果會好差 ,
如果個鑽要兩隻手攞住 ...
ja8 發表於 2015-6-23 14:42

噢!
即係我屋企嗰堆鑽咀都燒壞晒………

鑽石屎牆,用石屎鑽唔駛用水去泠卻,要鑽不锈鋼啊,鐡啊,先要用水去泠卻哦
yip118 發表於 2015-6-23 14:45

即係鑽金屬先要加水冷卻?
但係鑽金屬係咪用麻花鑽咀,而唔係用衝擊鑽咀?

即係鑽金屬先要加水冷卻?
但係鑽金屬係咪用麻花鑽咀,而唔係用衝擊鑽咀? ...
mdws2002 發表於 2015-6-23 14:58

一般家居係唔需要 , 除非鑽咀壞咗或鑽特別嘢 .  
鑽一般金屬用普通鑽咀,而唔係用衝擊鑽咀