[操作疑難] 究竟電器/電子產品/機械會唔會「自然死亡」

例如一部電視機如果沒開10年; 也沒有動過這部電視機; 有一天想開它已開不著; 會係咩原因; 總沒可能壽命已盡吧能科學解釋嗎?

同樣有隻harddisk 擺響櫃多年的話會唔會好似d人咁講長期唔郁反而讀唔到; 如果真係出事又係咩事?

例如一部電視機如果沒開10年; 也沒有動過這部電視機; 有一天想開它已開不著; 會係咩原因; 總沒可能壽命已盡 ...
wkleung 發表於 2015-6-23 15:12

電子零件最大嘅敵人係靜電同潮濕。
如果可以避開呢兩大問題,應該唔會出現你所講嘅問題。

電子零件最大嘅敵人係靜電同潮濕。
如果可以避開呢兩大問題,應該唔會出現你所講嘅問題。 ...
mdws2002 發表於 2015-6-23 15:18

大塵都有影響電器/電子零件架!

大塵都有影響電器/電子零件架!
sonycliepda 發表於 2015-6-23 15:46

大塵係影響啫。(散唔到熱/過熱)
但係靜電(電死)同埋潮濕(短路),係殺死佢……

例如一部電視機如果沒開10年; 也沒有動過這部電視機; 有一天想開它已開不著; 會係咩原因; 總沒可能壽命已盡 ...
wkleung 發表於 2015-6-23 15:12

有些零件內部是有電解液, 例如電解質電容, 日久乾了就失效。

甚至複雜到講車; 一部50年前落地的車如果唔再郁係唔係人為原因的計劃報廢?

甚麼複雜到講車; 一部50年前落地的車如果唔再郁係唔係人為原因的計劃報廢? ...
wkleung 發表於 2015-6-23 16:11

車唔郁幾十年, 裏面都生銹啦,人唔郁都會關節退化啦。

乜都會自然死亡架啦.保護好D , 會長命D , 但一樣都會壞.
就好似太陽系都會有一日gameover , 咁係地球上又會有乜野係可以永恆呢

乜都會自然死亡架啦.保護好D , 會長命D , 但一樣都會壞.
就好似太陽系都會有一日gameover , 咁係地球上又會 ...
qkuser 發表於 2015-6-23 17:52

但係好難同人解釋; 果D係死物; 唔通老化真係萬用解釋

回覆 9# wkleung

你知唔知你嘅問題範圍大到可以寫幾本書。唔用老化答你?你想人地點答?