買木板自己做個櫃

各位師兄.
我想買木板自己做個櫃
如果得把積梳, 要木行開料, 邊間比較好, 開得準?

thanks ~

同問,記得有間介完板仲可以送貨,有無師兄知?

之前去開太子益X木行,一次要六分板返去度得五分!
一次要塊六尺長四分夾板,但返到屋企發現塊板明顯地灣!
對間嘢無晒信心!

回覆 2# denc

我都喺嗰度買過,奶哂野

http://www.wason.com.hk   依間未試過,以前依度啲師兄介紹

木行開料通常都係放塊板係木方上,用風車鋸free hand咁開,你話有幾準

佢地開料通常都係方便運送,唔好以為開好呎寸返去砌埋就得。

80年代門市出貨入貨一頭煙做唔切時, 木行普遍係有意冇意鋸唔準的. 不過如果認真鋸, 徒手既誤差都可以好輕微. 夾板好多時都唔足料, 買6分有可能5分多一d, 4分板會彎一係企放得唔好, 一係就馬拉或者菲律賓板.

實際就是;
木行只會幫你介合呎吋;
不會幫你介靚邊;
小第十幾年前買時;
買8,9 塊;
大小不同呎吋;
想整四個吊櫃;
不過好像太多;
最後只做了三個大的放書;
整時先發覺木板呎吋不整齊;
有些彎了;
結果有些要整細一些;
彎左那些沒有心機整平;
彎了就算;
不過人兄如果做座地櫃;
最好到地位不好是木板;
用其他腳做好;
金屬或木腳;
如果木櫃到地;
時間久了;
櫃底下有什麼東西入左去都不知;
有水有好難清;
潮濕又清潔不到

同問,記得有間介完板仲可以送貨,有無師兄知?

之前去開太子益X木行,一次要六分板返去度得五分!
一次要塊六 ...
denc 發表於 2015-6-26 00:03

好正常!

回覆  denc

我都喺嗰度買過,奶哂野

依間未試過,以前依度啲師兄介紹 ...
亞基拉 發表於 2015-6-26 01:59

都唔錯,應該用台鋸開料,誤差2-3mm都算唔錯.
如果是開雙面貼膠板,只能保證單面唔崩,另一面一定崩.

都唔錯,應該用台鋸開料,誤差2-3mm都算唔錯.
如果是開雙面貼膠板,只能保證單面唔崩,另一面一定崩. ...
kammoo 發表於 2015-6-26 15:11

我青少年時徒手幫客一開二, 誤差小於2mm.