集運連送巿區都叫偏遠

落左單先 SMS 過黎話可能要收 $20

回覆 2# DUP

遲早你上佢個倉提貨都話要比出倉費。

回覆  DUP

遲早你上佢個倉提貨都話要比出倉費。
高登阿伯 發表於 2015-6-27 01:29

唔駛遲D... 依家已經有公司係咁做....

順豐個集運有寫明嘛
中通呢 ,我篤果時唔覺眼~

落左單先講 ,可以點?
都寄左去你果到 ,咁同明屈有咩分別

回覆 4# kamcm

吓…

順豐個集運有寫明嘛
中通呢 ,我篤果時唔覺眼~

落左單先講 ,可以點?
都寄左去你果到 ,咁同明屈有咩分別 ...
Sarsaparilla 發表於 2015-6-27 01:54

幾年前有公司開始破壞原有的約定俗定,  新界住宅, 快遞送上門要收偏遠附加費,
就應該有人走出來制止... 例如用法例去限定 派上門需要額外收費的公司在香港不是叫做快遞.

可惜當時EPC 有為數不少的會員認為合理. 或許他們都是不是住在新界的花生友..
之後呢個收費更名為住宅附加費, 全香港都收.... 有住九龍 港島 的網友認為不合理...
但很有趣的是新界的朋友由於習慣了支付住宅附加費而覺得合理..

幾年前不合理的時候你們為什麼不出聲...
現在已經成了約定俗定, 成了慣例... 現在你們告上法院也只能是輸掉了....

回覆  kamcm

吓…
高登阿伯 發表於 2015-6-27 01:59

自取要比錢...叫登記費...
件貨係佢到.. 唔到我唔比啦....仲要我即日去拿...唔係話每日加收存倉費

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

幾年前有公司開始破壞原有的約定俗定,  新界住宅, 快遞送上門要收偏遠附加費,
就應該有人走出來制止...  ...
kamcm 發表於 2015-6-27 02:08

唔知又點制止
同埋要向邊個制止?

你同我講偏遠附加費我只會以為係離島

自取要比錢...叫登記費...
件貨係佢到.. 唔到我唔比啦....仲要我即日去拿...唔係話每日加收存 ...
kamcm 發表於 2015-6-27 02:16

遲早有 D 咩開倉費
加一服務費
燃料費
斟埋茶比你之後加多條茶水費