新手批灰>買現成灰問題

而家係未香港無得買 紫荊 906灰? (問過鋪得佢話無再出)
或者有無其他現成灰推介?

之前過新年前全屋油過下(個次天花都有d位補過灰),近幾個月個天花都 甩得好多,又多(泡)位>剷剷下都好嚴重
而家淨係整下個廳天花,但求見得人就好

但做唔好防水 , 好快又會甩

但做唔好防水 , 好快又會甩
lawrencelau1 發表於 2015-6-29 17:30

會全個天花油左 立邦 V5101底漆先,希望今次無事,頂到3-4年啦
本身個天花都10幾年

會全個天花油左 立邦 V5101底漆先,希望今次無事,頂到3-4年啦
本身個天花都10幾年 ...
mm4boy 發表於 2015-6-29 17:38

但防水要喺批灰前做起wo ....
如果唔係又會成舊甩出黎

但防水要喺批灰前做起wo ....
如果唔係又會成舊甩出黎
lawrencelau1 發表於 2015-6-29 17:55

都剷哂舊個d鬆脫物
個程序係未應該咁?
水sealer/底漆1浸 >批灰 3浸 (每浸之間都過下沙紙) >水sealer/底漆1浸 > 上面油2-3浸

首先要確定天花乾透(用手觸感覺下或用熱風筒吹已甩批盪石屎面睇下吹完乾左後經一段時間會否再有水印),然後做防水油,最好用環氧樹脂油,稍差都要用油性光油varnish,油兩層(方向互成直角),第二層可加入少許白英泥或黃丹攪混令跟著工序d批灰能較易黐實個底,要環保D先用水性底油,但防水效果及壽命比環氧樹脂油或油性光油較差。
做防水層前要用橡膠鎚或手背輕敲天花,聽下有無空芯回聲,有的話表示面層石屎已離底,可能要鑿除離底層做修補(士波令)。無既話就剷走鬆浮舊灰後油防水層,乾後再批灰,現成灰除紫荊 906灰(好多五金鋪都有)重有菊X牌平底漿(乾透後較906硬,可能密度大些),如面積唔大要求唔高最平可用牆X寶,重有好多現成灰如依度X等等。

如果舊底層灰变左粉攪什麼都係白做

一層一層灰加上去……更本係同自己作對……一次過起底重新做過才是皇道……

抬包膩子灰返去~~應該耐用過906

我覺得……時間同工序……比用咩灰更重要……

新手來講……平底漿……真係好好批……缺点係快干,干後好硬,價錢比現成灰貴

首先要確定天花乾透(用手觸感覺下或用熱風筒吹已甩批盪石屎面睇下吹完乾左後經一段時間會否再有水印),然 ...
diputs 發表於 2015-6-29 18:44

thanks ching
今日下晝摸乾透,係唔知夜晚開完冷氣,第二朝早大唔大影響(濕氣?)
成個天花大約 18尺X8尺左右好多地方要補灰,都幾大工程
因為住緊又有傢私、想用水sealer,今日買左立邦V5101水性封牆底漆(水sealer),面油就立邦5合一
暫時係未決定用咩灰好 (最好現成灰)  都唔會要求太難 (易用就ok)

剷完變左咁,我都知好大鑊  
同屋企提意過,完全剷哂底再整,   答案:填返平佢…油下油,見得人就算