[操作疑難] 問浴缸冷熱水龍頭呢個配件

請教各位師兄, 呢個配件點叫? 又可以係邊度買到? 行過砵蘭街, 新填地街, 上海街 一D五金, 潔具店鋪都話無.

事緣以前個師傅個銅曲裝入左, 我手上呢個配件4分位個部份唔夠長, 要買過.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# housing

請參閱
http://s.taobao.com/search?initi ... ;commend=all&q=水龙头+拐角&suggest=history_2&_input_charset=utf-8&wq=水&suggest_query=水&source=suggest

請教各位師兄, 呢個配件點叫? 又可以係邊度買到? 行過砵蘭街, 新填地街, 上海街 一D五金, 潔具店鋪都話無.
...
housing 發表於 2015-6-29 22:51

龍頭曲腳/曲咀,好普通嘢

回覆 2# WLau

謝覆.  但係無中間個份膠parts呀.

回覆  WLau

謝覆.  但係無中間個份膠parts呀.
housing 發表於 2015-6-30 00:23

e 件野有 膠既咩 ?

全銅黎 wo, 連膠既成份都冇

"事緣以前個師傅個銅曲裝入左, 我手上呢個配件4分位個部份唔夠長, 要買過."

e 件野咪就係叫銅曲 lo , 咁關裝入左咩事 ??

回覆 5# lawrencelau1

有個膠芯同橡皮圈, 見圖.

係暗企身喉裝得太入, 你裝完遮醜蓋後已無多少6分螺絲紋給你裝龍頭.

回覆  lawrencelau1

有個膠芯同橡皮圈, 見圖.

係暗企身喉裝得太入, 你裝完遮醜蓋後已無多少6分螺絲紋給 ...
housing 發表於 2015-6-30 13:58

雖然諗唔通佢點解會有膠芯同圈 (已經同防漏冇關)
但你可以將銅曲拆出黎, 用水喉膠布 包多幾層, 咁你唔使擰咁入都唔會漏 自然有位

之子-普通嘢, 做五金,水電都買倒, 平時應該跟龍頭送的.

其實您攞張相去,冇理由買唔到。

其實您攞張相去,冇理由買唔到。
pslleung 發表於 2015-6-30 16:19

可能樓主搵唔到加長版, 入牆喉太入, 瓷磚太厚, 結果冇位裝龍頭
不過e d 淘寶就大把