其實防反接,係咪加粒二極管落去就得?

話說,上個星期,個人好似未瞓醒咁。
用嗰塊超平鋰電池充電板去充粒18650。點知一個唔覺意,調轉咗粒電嚟放。
一著,塊板即燒。
所以想問一問,如果想加個防反接,係咪簡單到就咁加粒二極管係塊板同電池之間嘅連接,即係由現在嘅
+++++++++++++++++++++++++++++++++
充電板 + > 電池 +
充電板 - > 電池 -
+++++++++++++++++++++++++++++++++
變成
充電板 + > 二極管 > 電池 +
充電板 - > 電池 -
咁樣就OK?
定係又要加專用IC先得?

最簡單

最簡單
肥寶 發表於 2015-7-7 17:07

即係係正同負之間加粒Diode連接啊?
粒電倒轉入,咪即係粒電Short Current?
其實唔同Number嘅Diode,有咩分別?
我手上無1N5408。

回覆 3# mdws2002

你要睇返用咩電壓同埋要過幾大電流

唔同DIODE特性不同

回覆  mdws2002

你要睇返用咩電壓同埋要過幾大電流

唔同DIODE特性不同 ...
肥寶 發表於 2015-7-7 17:11

普通充鋰電器嘅充電板,輸入電壓係5V,最大電流係1A。

普通充鋰電器嘅充電板,輸入電壓係5V,最大電流係1A。
mdws2002 發表於 2015-7-7 17:13

http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=16#detail

如果冇理解錯的話,師兄個情況係電池與充電板之間嘅極性問題。唔知用呢啲得唔得?
http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=2#detail

如果冇理解錯的話,師兄個情況係電池與充電板之間嘅極性問題。唔知用呢啲得唔得?
...
logoff 發表於 2015-7-7 17:25

參考下人地:
funfunhk 發表於 2015-7-7 17:21

肥寶 發表於 2015-7-7 17:17

其實我已經有嗰塊充電板,所以都唔需要話再淘。
只不過依家嗰塊充電板係無反接保護。
一反接咗,就即刻Bye Bye。

所以,先問下,睇下有冇得後期加返個反接保護落去啫。
如果簡單嘅,例如好似上面咁加粒二極管就搞掂嘅,咁就去搞囉。
如果係好複雜嘅,咁就由得佢算囉。
反正我塊充電板(TP4056 1A),都只係人仔$0.48。

TP4056無配自動極性板反接必燒,一係用TP4057.
用二極管係唔得,粒充電IC要檢測電池電壓。