香港可以買到美式插座嗎? 萬能蘇唔啱駛...

有個電器, 電壓係 100-240V, 但個插頭係美式兩腳 Type A
http://www.iec.ch/worldplugs/typeA.htm

同日本/大陸兩腳唔同, 有一邊隻腳高過另一隻少少, 搵咗幾個唔同嘅萬能蘇/旅行插座都插唔入

鴨記永盛好似有發燒用美式插座

點解唔叫人幫你換個英國頭?

鴨記永盛好似有發燒用美式插座
亞基拉 發表於 2015-7-9 01:14 AM

好多間,甚至新高登某個位置都有
但都會循例響包裝表面貼張警告字句...

回覆 1# justiceice
呢種得唔得?日本城有,不過要check清楚電流。

點解唔叫人幫你換個英國頭?
寂寞的FSY 發表於 2015-7-9 01:20

如果係普通線嚟, 有上科學堂嘅中學生都識換啦

呢部咁既嘢, 個插蘇個樣似火牛得嚟又好輕身, 又有兩粒掣喺上面, 想拆開改裝佢, 但又用畸形螺絲...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  justiceice
呢種得唔得?日本城有,不過要check清楚電流。
高登阿伯 發表於 2015-7-9 01:25

見樓上幅圖, 插唔入

去鴨記好容易就搵到架啦!我呢個用 o左超過十年。

去鴨記好容易就搵到架啦!我呢個用 o左超過十年。
tommypoon 發表於 2015-7-9 01:49

就係插唔入, 因為一邊隻腳比另一邊高

全屋係得啲 220V 出 110V 變壓器插得入部嘢, 但部嘢根本可以直接食 220V 電壓, 唔想變壓...