[操作疑難] 淘寶集運問題

我有4件貨想集運來HK。
來到呢步,請問下一步應該掂做?
為何去唔到附款的版面?
請幫忙。謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

官方集運未用過,但聽人講價錢好似貴少少,方間都有好多集運,但係千祈唔好用307,我上個星期用左一次,這係我淘咁多年第一次用得咁勞氣,係非常差既經歷.......

手機app可以睇到集運單,近排電腦睇唔到
掉返轉手機app查唔到以前買過嘅貨,只可以睇到集運單,想查返以買嘅嘢要用返電腦,畸形

你阿里王王問下4PX 會好少少。今日佢地會開工 。
唔係而家只有等or 上官網嘈, 以我經驗同淘寶嘈都係唔愉快既結果.

祝你好運。

你果幾件野到左集運倉 / 入左庫未?

如果你已經合拼左 比埋錢, 要去 你張圖既上面 “集/直運訂單“ 入面睇

我用開 順風官集 未試過漏野 但價錢比較貴 勝在取件地點方便

用官運有d貨 TB個系統吾比買, 買之前要check check 先, 如果吾係同個賣家傾好晒先知原來集運吾到, 咁要焗住直運 = 晒錢

另外 有無Ching 知 如果用私集吾見左野 有無得追or 要點做? 我不是遇到這情況,只係做定功課,考慮緊用吾用私集。
SF有d乸利 7kg 多少少,要成7x 人仔

官方集運未用過,但聽人講價錢好似貴少少,方間都有好多集運,但係千祈唔好用307,我上個星期用左一次,這 ...
jerman 發表於 2015-7-11 09:20

唔單止係 307, 間間都差唔多.  無事無幹果陣, 間間都好好, 有起事上黎, 順豐都係好垃圾.
我之前都有用開順豐的, 上年有一次出事, 仲係好明顯佢地既問題, 就決定唔再用佢.
因為件店家送到去轉運, 順豐話已經收左, 唔肯再收...係, 佢地話收左, 店家打去問, 都係話張單收左.
好, 你話收左, 我就叫你送落黎.....佢地又話未入落我度.

搵左幾次, 旺旺搵完, 兩邊都打電話去問, 我連香港順豐都搵埋.  首先等極無人理, 有人應了, 就留低一句: 幫你 check 完再覆你...結果一日又一日當然都係無覆.  店家又比快遞追, 問件貨點算.  最後要多發一次, 改用另一家.  但當時的集運, 就被逼分開了兩批.

從此以後, 不再幫襯順風了.  服務同其他一樣差, 價錢就比人貴咁多.
未出過事, 可能會覺得順豐好 (起碼佢比既"維穩費"最多, 通關最易, 之前扣關事件就只有順豐車可以過.)
但有起事上黎, 邊間都係咁差.

我有4件貨想集運來HK。
來到呢步,請問下一步應該掂做?
為何去唔到附款的版面?
請幫忙。謝謝! ...
kwlgoal 發表於 2015-7-11 00:56

貨到左未?  要睇貨既重量至有得計錢, 如果未到既無得付款的.

有無Ching 知 如果用私集吾見左野 有無得追or 要點做? 我不是遇到這情況,只係做定功課,考慮緊用吾用私集。
kelvin010 發表於 2015-7-11 11:17

唔見野有時都好難知邊度出事, 可能係買家發錯, 又可能係快遞攪錯.

之前另一區有 ching 試過店家出錯, 幸好從重量上可以知道店家發的件有問題, 店家補發.

我自己試過一次快遞攪錯, 應該係張送貨單掉了, 佢地是旦(真係是旦)貼在另一件貨上.  我買了一個電器, 收到一件衫.  最後店家再發一件給我, 叫我把那件衫到付形式寄回, 佢自己同快遞攪.

不過, 如果當中少左野(失件), 除非好似上面既講 ching 咁, 從重量可以推出邊度少左, 否則都唔知點追.
通常先搵店家問, 睇下關唔關佢事 (一般好既賣家都會認的, 我之前都試過, 店家認自己發漏).  快遞真係幾難攪, 佢話無收過, 如果重量又同你寄既一樣, 真係無得嘈.  除非 店家發既重量, 同 快遞 之後既重量有大分別.  就係是旦一間快遞出事.  都係有排煩.

如果真係中途趺左, 除非好輕既野, 否則或者可以從重量中推算的.  先找出邊度開始跌左.  之後當然係睇下出事既人肯唔肯認衰, 唔肯既就有排攪, 而且我估都唔易追到.

幫襯左何生集運咁多年,so far 未出過事

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

最近呢幾次 TB 都算黑仔,試過......
1.包裝中途破損送唔到去集運商嗰度
2.快遞同集運商唔啱牙要臨時加 20 蚊
3.賣家漏發,少發
雖然最後係冇金錢上嘅損失,但係都用咗唔少時間去"維權"。