飲水思鉛

我所認知銅喉好多時都係用介子收實,點解近期公屋食水銅喉會用焊接,咁焊接係咪快D同平D?

做得好的焊接強度比水管位還高

我所認知銅喉好多時都係用介子收實,點解近期公屋食水銅喉會用焊接,咁焊接係咪快D同平D? ...
terry.wong 發表於 2015-7-16 12:27

我屋企以前做落都係用銅欖

Btw, 好似10年前已經有人講緊
http://www.thp.com.hk/forums/ind ... forum=1&pn=6692

成本差好遠
一單大工程, 要造牙+轉接, 比起落焊膏拍埋燒一燒,
唔講錢,時間都慳唔少

雖然焊錫或銀焊會較穩固(機械強度較大)減少日後漏水機會,但要有懂焊錫技巧個joint先會做得夠好,睇電視影出黎果d joint邊錫一舊舊咁(冷焊),機械強度點會比杬件強,雖然駁位焊錫件較杬件平,但加埋好經驗焊喉師傅高價人工,可能比用杬件以一般水喉工人裝成本差唔多,尤其是要用外國不含鉛錫線,成本都唔低。

乜銅喉接駁要起牙嫁咩(銅喉咁薄,喉壁邊度夠厚起牙?)?我真係幾十年來第一次聽喎!我見左幾十年的師傅,接駁銅喉從來只係用銅喉的fitting,邊洗要燒焊接駁,Fitting再加兩個梗頭,一起施力索實就搞掂。只有鉛水喉至係要起牙。黑喉就直情係燒電焊添。

有可能源頭在東江水!

有可能源頭在東江水!
snooze 發表於 2015-7-18 23:49

多年前去聽一個工聯會協辦,關於逆滲透濾水器嘅興趣班,當時導師都話由於種種現實限制,輸港東江水以至經港方處理過嘅供水都係唔可以用某些標準去檢驗某些物質喎,我當時曾懷疑..............佢只不過係想推銷有關器材。

多年前去聽一個工聯會協辦,關於逆滲透濾水器嘅興趣班,當時導師都話由於種種現實限制,輸港東江水以至經 ...
logoff 發表於 2015-7-19 08:49
果然冇黨冇派唔係會員嘅.........

前一排大陸間屋大裝修,D CFU習慣用膠喉(話已認証)而吾用銅喉, 其實有冇伏