[操作疑難] [DELETE THIS]

[DELETE THIS]

入牆電線 無喉點穿線;
現在沒有人用15A 的了;
跳製都一係 13A, 一係 20A 或以上;
要穿幾多心線;
看你電制用什麼 A(電流)的電器;
如果只有 13A ;
咪穿 夠過 13A的 線;
咪得囉;
至於有幾粗;
你問下電器鋪就知;
不過唔識就唔好自己整;
找有牌做;

請問大家
電箱 MCB 15A, 入牆電線 standard 係要買幾粗、幾多蕊?
有無邊隻牌子係 UK 線又好用的?
同時想問, ...
ivanlkk 發表於 2015-7-20 13:32

13A 插座最少要用 2.5mm 單支線, 入牆唔會用多蕊線

[DELETE THIS]

環形放射最少都要2.5(MCB 20A以下)......用32A MCB就規定要用4mmsq.
夠過13A講法係錯, 唔岩例. ...
RichardBellyham 發表於 2015-7-20 16:03

20A MCB 單拖一個插頭2.5mm 已夠, 佢又無講係環形定放射式, 又唔知係唔係揾有牌去做, 啱唔啱例都無意思。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  RichardBellyham

咁如果要轉 MCB 20A, 即係我要買 2.5mm2 的單蕊線,
一共買三隻色 (紅 L / 黑 N / ...
ivanlkk 發表於 2015-7-20 16:43

樓主最好揾有電業承辦商牌既鋪去搞啦!

留意錯晒色。
今日新造必須用新顏色才合規例。
棕 L1
藍 N
黃綠 E
RichardBellyham 發表於 2015-7-20 16:59

唔係錯色, 舊線要落label 話留意有新舊線, 啱例還要有 label

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊