[操作疑難] 這個可調穩壓的兩阻W多數

相整個可調穩壓;
3-24V;
找到個線路;
但整出來一試時燒電阻;
不過我好似有兩條線;
兩個壓穩的 可調位未接;
已買大大些W多數;
不過想問下一些人兄;
1/2W 會不會燒;

R2, R15
我係用 220 OHM;
好多電阻個位;
係用 5K 可變 VR;
我係用 24-0-24V 入;
唔係圖的 15-0-15;
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

整流後電壓X1.414。 打後D cap 有冇用35V以上耐壓?, LM317T有冇加HS?
用24V牛R38又唔換, LED冇燒咩? R38都起碼要1W 1.5K ohm 先安全 (以LED 3V/20ma計)

相整個可調穩壓;
3-24V;
找到個線路;
但整出來一試時燒電阻;
不過我好似有兩條線;
兩個壓穩的 可調位未接;
...
aazz 發表於 2015-7-20 16:04

照原圖計算, R2/R15 的電壓降約為1.2x Volt
火數(W)好細, 冇理由會燒
有冇接錯野呀?

整流後電壓X1.414。 打後D cap 有冇用35V以上耐壓?, LM317T有冇加HS?
用24V牛R38又唔換, LED冇燒咩? R38都 ...
ee9861 發表於 2015-7-20 16:43

Vin 幾多唔係問題, 唔超出額定 (40V)就得
R38 唔係問題所在, led 多幾個 mA 唔會燒的

回覆 1# aazz

LM317T output 好似得1.5A,降壓越大,發熱越多,如果ripple cirrent要求唔高,不如用LDO+RC filter

照原圖計算, R2/R15 的電壓降約為1.2x Volt
火數(W)好細, 冇理由會燒
有冇接錯野呀? ...
Felix00 發表於 2015-7-20 16:58

九成九接錯線

正常來講,R2、R15 都只係 1.25V,1/4W 已足夠有餘。

檢查 D5 和 D6 的方向,如果駁錯又同時將個 5kΩ VR 校到低 Ω 數位置,即係等於將整流後的 30+V 駁去 R2、R15。

正常來講,R2、R15 都只係 1.25V,1/4W 已足夠有餘。

檢查 D5 和 D6 的方向,如果駁錯又同時將個 5kΩ VR  ...
C_Law 發表於 2015-7-20 17:54

個 ref voltage (正常 1.2 volt)扯到去 30+V, 粒 LM317 會點呢

個 ref voltage (正常 1.2 volt)扯到去 30+V, 粒 LM317 會點呢
Felix00 發表於 2015/7/20 18:24

用以下 Block diagram 去講的話:
http://www.ti.com/product/LM317/datasheet/detailed_description

Vref 取決於粒 Regulator 入面粒 Zener diode,出廠係幾多就幾多。

如果話 Vadj 駁去 30+V,Vout < Vadj + Vref 的時候,O/P stage 的 Transistor 就接通,提升 Vout 直至到達平衡狀態,即是 Vout=Vadj+Vref。又或者升到盡 Vout=Vin-Vdropout。如果 Vadj 再繼續升,超過 Vin,就可能整燒粒 Regulator,所以要靠 1# 幅圖的 D7、D8 去做保護。

用以下 Block diagram 去講的話:

Vref 取決於粒 Regulator 入面粒 Zener diode,出廠係幾多就幾多。

...
C_Law 發表於 2015-7-20 20:58

我知
你話粒 diode (d5)掉轉駁而個 VR 又 adj 到 0 ohm 吖嗎
咁個 Vin 就直通去 Vout 啦, 咁個 Vref 點會仲係跟 zener 的 1.2V 呢
此時個 Vref 就係 = Vin - diode 的 forward voltage (0.6V), 約等於 Vin
你話粒 LM317 會點