點解電子牛只可以用係'電發熱電器'

所謂220V轉110V電子牛, 裡面係粒TRIAC, 只係張duty cycle 減到1/4, 發熱線咪得囉. 但峰值仍比110V的峰值高很多, 好多電器咪燒囉.

最近fb見到好多人用電子牛燒左日水電器
比卡超 發表於 2015-7-20 22:10

講得唔清楚, 好難答到你
用乜電子牛, 幾多 volt 入, 幾多 volt 出, AC 定 DC?
乜野日本水電器
唔清唔楚就當然燒

所謂220V轉110V電子牛, 裡面係粒TRIAC, 只係張duty cycle 減到1/4, 發熱線咪得囉. 但峰值仍比110V的峰值高 ...
jwong852 發表於 2015-7-20 22:32

係 dimmer 先用 triac
電子牛就多數唔會用 triac

咁重禁禁果d 220v->110v應該係線牛唔係電子牛?會唔會相對安全d

最近見幾單都係用日章工業220V-110V電子牛
燒左Dyson風扇,P記面包機
比卡超 發表於 2015-7-20 22:46

風扇的轉動係靠電源頻率帶動(香港係 50Hz)
咁唔知 220V-110V電子牛 輸出係幾多 Hz 呢, 只標輸入 50Hz, 冇標輸出 ?Hz
所以只可用於不計頻率的電器, 如用發熱元件果種
另外強國野都信得過?

係 dimmer 先用 triac
電子牛就多數唔會用 triac
Felix00 發表於 2015-7-20 22:46

咁電子牛用乜?

咁電子牛用乜?
lunxg 發表於 2015-7-20 22:59

簡單d講就係 switching power supply 如比電腦火牛/日常 USB charger/LED 燈, 果類用高頻震盪
通過高頻線牛(可以細好多)控制輸出.