請問呢種鎖膽有冇得自己配-已被坑

某日屋企人據稱鐵閘鎖匙卡住左抽唔出
硬拉之下連鎖膽一齊飛出黎
因為連鎖膽鋼珠都跌散哂, 所以都砌唔返上去

而家想配返個鎖膽還原, 由於唔熟呢飯
比起拎住條屍周圍問五金鋪, 都係上黎問下各位意見
請問呢隻鎖膽易唔易配? 自己搞唔搞到
原先(我插返落去, 突出左少少)

而家, 已挖空

另一面既把手位,鎖舌部份

鎖膽本體

自己可換的,
先弄出全套鎖去買,
如果是發展商送的你樓下的五金店應該有,
但這樣(流)的鎖建議換別一個牌子好!

自己可換的,
先弄出全套鎖去買,
如果是發展商送的你樓下的五金店應該有,
但這樣(流)的鎖建議換別一個牌子好 ...
wah9134 發表於 2015-7-26 14:09

首先多謝意見, 我盡量將可拆既部份拆下
完整地拎住條屍配過套啦

個鐵閘唔係大廈跟的, 在下家住公屋
早年因為原鐵閘被爆有缺憾, 條村連環被爆竊
屋企人就心急唔知係邊換左套閘, 而家想搵返間野都唔記得係邊了
不過老實講, 套野唔壞都真係好"流", 卡匙/轉唔順都經常發生

頭先拎住條屍出去配, 由於有D殘缺, 又搵唔到一樣樣既
走左幾間屋村5金都話唔sure岩用, 唔建議我買類似

走走下走到某間較大型既5金鋪, 門口擺左唔少鎖具寫住做埋開鎖之類
入面老細話呢類size一樣就岩用, 拎左隻比我盛惠百三
返到屋企雖然砌得落, 但轉極都冇反應, 搞左好耐都唔岩最後把心一橫
成套閘拆落黎, 閘內扣具機關全部拆出研究, 發現新買果配個鎖膽舌同我需要既唔同
一套向前申, 一套向下頂, 即係新果套得物無所用, 由於包裝已拆+整花哂, 都廢事返去尋仇

而家exactly 知道自己需要D咩, 聽日再搵過希望搵到我要既野

呢間話專業其實唔專業嘅,唔尋仇都要開名喇!

LKF 發表於 2015-7-26 21:33

算啦, 最多話自己唔夠料又唔想比錢請人換
呢D case極少有, 就算開名都唔見得會幫到其他人唔奶野
自己慳錢抵死當交學費

回覆 6# shingzhk

同居屋鐵閘鎖一樣,好容易換,門側條鎖利用十字批打開就換到,不過我上次樓下買唔到,要去旺角plc附近d鋪頭先買到,大約1Xx左右。
我都怕買錯所以成個膽拆去買。

某日屋企人據稱鐵閘鎖匙卡住左抽唔出
硬拉之下連鎖膽一齊飛出黎
因為連鎖膽鋼珠都跌散哂, 所以都砌 ...
shingzhk 發表於 2015-7-26 13:39

呢隻鎖好普通, 去旺每可以選擇好多款式的鐵閘鎖膽, 我之前就買左個 Mulitlock鎖膽返黎自己換上去的, 但前面望係一個圓形好重手架金色, 而唔係長方形的!

LKF 發表於 2015-7-26 21:33

樓主自已搵人換左把鎖所以先同公屋原先的不同,鎖膽舌超過10款人地鬼知你邊款。