[操作疑難] 請教鋰電池 7.4V 改回 3.7V 問題

因為有部平板壞了,想囉舊電池裝上 尿盒(移動電源) 上.
但舊電池是串聯7.4V
如果想改做並聯3.7V,應如何連接?  上面那塊電池 負點在最頂那焊點,正點在最底那格。

並聯應該是紅接紅,黑接黑。即黑線接回第一塊的負極,紅線接正極?

另外個塊7.4V的保護板可唔可以當3.7V用? 駛唔駛買個塊3.7V用的?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# kit0072

睇相舊電好似開始發脹,小心。

並聯3.7V無得平衡充電......唔耐用的

因為有部平板壞了,想囉舊電池裝上 尿盒(移動電源) 上.
但舊電池是串聯7.4V
如果想改做並聯3.7V,應如何連接? ...
kit0072 發表於 2015-7-28 12:27

剪左條紅黑線 就拆左一粒出黎
然後紅對紅, 黑對黑咁駁
又或者用個他表他下正負咪知 lo

塊保護板唔可以當3.7 用
而某些尿袋可以有埋保護板功能

回覆  kit0072

睇相舊電好似開始發脹,小心。
高登阿伯 發表於 2015-7-28 12:36

舊電好正常
突出黎只係工人用搣膠紙時搞到佢凸左出黎姐

並聯3.7V無得平衡充電......唔耐用的
ea11-R 發表於 2015-7-28 15:01

2粒3.7v同容量並聯應唔需要用平衡充電喎

係充到電......但2粒3.7v之間無平衡.......耐左易死是但一粒.....

係充到電......但2粒3.7v之間無平衡.......耐左易死是但一粒.....
ea11-R 發表於 2015-7-28 16:42

吓, 咁呢個世界d notebook PC電咪好快死? 好多notebook 電都係3S2P架啦, 都無為並聯果pair電做平衡充。

你呢個發現快D通知 notebook PC廠啦,人地花幾百萬都研究唔到增長notebook 電嘅壽命,
竟然咁就俾你發現咗 !

話唔定諾貝爾物理獎都俾你攞埋添 ! 

我只係分享我玩搖控車鋰電時的經驗......1s1p的確係耐用過1s2p.....當然你有你的見解.....但notebook 的電同樓主的電是完全兩回事來的

串聯或並聯,最理想當然係兩粒電用同批次,內阻接近。
串聯要matched,制造電池組當時電壓亦不可以相差超過20mV。
並聯要求可以唔使咁高,當然亦唔建議爭太多。