強化玻璃會唔會花?

有張玻璃茶几花左 ,厚 11MM

我聽人講強化玻璃爛少少就會成塊碎晒

係咪即係普通玻璃黎? 但我敲落去同強化玻璃 D 聲差唔多

強化玻璃弱點係四隻角位置...花就要睇係乜野做成...

強化玻璃弱點係四隻角位置...花就要睇係乜野做成...
lays 發表於 2015-7-30 17:36

咁仲有咩方法去睇佢係咪強化玻璃?

我通常都係敲下佢

但唔知咁試準唔準

呢層要問專家...

唔通打碎佢驗證咩...

遇到一啲硬度比玻璃高嘅物料(例如石英),就會刮花玻璃。
可參考維基百科嘅莫氏硬度表:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... F%E7%A1%AC%E5%BA%A6

你千祈唔好試打
一起蜘蛛網就冇得救會向外一路裂出去.

utube有好多片教人點分,點解唔自己去睇下片先。
https://www.youtube.com/watch?v=ijoly1Gy55A
一般觀察透明片(包括玻璃、塑膠片等)內應力都可以用兩塊保麗萊片中間夾住塊被測片然後單單轉動上面塊保麗萊片直至觀察到中間被測片的內應力分佈圖形。即 以polarized light射入透明件,在在射出光果邊透過保麗萊片觀察。polarized light可從LCD光屏的輸出取得或從一般光源經保麗萊片過濾變成polarized light。
強化玻璃即 tempered glass,就是消除了大部份內應力的玻璃,睇到普通玻璃及強化玻璃內應力分別後便明白唔好隨便將強化玻璃鑽孔。任何物質被比自己硬度更高的物質刮時都會花。

utube有好多片教人點分,點解唔自己去睇下片先。

一般觀察透明片(包括玻璃、塑膠片等)內應力都可以用兩 ...
diputs 發表於 2015-7-30 19:30

唔知邊到搵保麗萊片

個茶几人地送

好似話係意大利玻璃

其實都唔會點理佢

不過我有時會成個人企上去

如果係普通玻璃我就唔敢企了

強化玻璃會唔會花? ->會花。因為我屋企張台是強化玻璃(買時係咁講), 唔知俾乜刮花了,冇碎。
理論上只要硬度比佢高既野,一刮就會花。

乜野可以界花佢?鑽石、界玻璃刀、超硬質刀具等,均有可能把玻璃整花。