[操作疑難] Clipsal 燈掣既燈問題

小弟用緊Clipsal  Dimmer燈掣(圖1), 之前師傅講過話唔用得底W數既燈膽, 如果真的要用, 就要加圖2粒野係燈度, 想問下各位師兄, 呢粒野要點駁入去?THANKS

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

最壞情況試過加 4粒先得
又試過加隻 ei 牛,簡單直接
如果無假天花,或燈座無位加,我諗你要換燈

提外話,你用緊果個係 ZigBee 定 RF
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

長見識了。

請教,因乜要加粒電容?
個制問題,定個指示燈?

最壞情況試過加 4粒先得
又試過加隻 ei 牛,簡單直接
如果無假天花,或燈座無位加,我諗你要換燈

提外話 ...
jamesting 發表於 2015/8/2 01:16

個掣可以頂到幾多 W 呢?

有間好高樓底的屋(10+ 呎),就算不計有無牌,屋主都無梯夠高去 DIY 過拉上去天花吊燈的線。目前只係一個傳統光暗掣出一組線上去五燈頭的吊燈。只能用傳統鎢絲燈膽(40W x 5)。屋主又真係需要校光暗(食飯要全開,但夜晚睇電視開 1/3 左右就夠。

我見 2# 幅圖有寫慳電膽,好似合用,但如果全部換慳電膽,eg. 10W x 5 有無問題呢?
如果得,是否都要用註明可以用光暗掣的慳電膽?

回覆 5# C_Law

無記錯好似係一路400W,兩路的話各200W

慳電膽要用可調光既先得
同埋 慳電膽 / LED 燈 啟動電流都幾大,可以係標稱功率既7倍(呢個數係菲利莆官方講)

以你既例子,正常係可以,但如果計埋啟動電流,就有機會會超載

同埋試過 慳電膽同 LED 調低光度唔係慳得好多電

回覆 4# 風之小文

呢個制係有無線控制功能,係借負載既電流去工作,如果負載功率太低,個制自己就著唔到
所以要加粒電容去加大負載既功率

回覆  風之小文

呢個制係有無線控制功能,係借負載既電流去工作,如果負載功率太低,個制自己就著唔到
...
jamesting 發表於 2015-8-3 00:03

正確答案

回覆  C_Law

無記錯好似係一路400W,兩路的話各200W

慳電膽要用可調光既先得
同埋 慳電膽 / LED 燈 啟動 ...
jamesting 發表於 2015/8/3 00:01

Thanks~~~

回覆  風之小文

所以要加粒電容去加大負載既功率
jamesting 發表於 2015-8-3 00:03

好奇一問, 以一粒0.47uF 的電容, 在50Hz的頻率下, 就算在 full output 電壓下 (220V), 電流會有幾大呢?
點樣會加大左個負載功率?

另一樣係電容唔消耗功率的(內阻 R 唔計), 電容一向都冇話用幾多幾多W呢樣野喎
並接一粒0.47uF 或 一粒 1uF 電容落 220V(AC), 雖然有電流, 兩者都唔會發熱.

負載又關無線乜事呢?