修(?)牛記──Voltage supervisor壞?

今日拎左兩隻韓國牌子嘅長條型180W ATX電源(似MINIX/大水牛扁身機箱個PSU)畀我同事check(插電開機風扇只郁一郁就冇下文)
佢拆左好多野驗,最後懷疑係粒SW3510保護IC係壞,其實有冇可能係佢壞呢? (手邊冇同款IC可以交換測試)

回覆 1# roytam1

看似是著左protect,懷疑保護IC壞之前,最好check清楚是否所有輸出電壓都正常。

回覆  roytam1

看似是著左protect,懷疑保護IC壞之前,最好check清楚是否所有輸出電壓都正常。 ...
vtrchan 發表於 2015-8-7 00:20

可以點做?
short綠黑可唔可以bypress supervisor chip?

可以點做?
short綠黑可唔可以bypress supervisor chip?
roytam1 發表於 2015-8-7 08:04

short綠黑線只係令佢power on. 如果著左protect, 一樣會自己off.
Check下每組電有無short(當然睇下有無爆Cap先啦).
平o既牛每組電壓會從火牛的繞線整流輸出。但如果係80plus,大多會由12V電,再經DC-DC conveter轉5V同3.3V。

short綠黑線只係令佢power on. 如果著左protect, 一樣會自己off.
Check下每組電有無short(當然睇下有無爆 ...
vtrchan 發表於 2015-8-7 11:13

check過冇爆cap,冇乾水,check過diode同三腳管都冇發現。
隻牛係非APFC(有兩個大水塘)非80plus

check過冇爆cap,冇乾水,check過diode同三腳管都冇發現。
隻牛係非APFC(有兩個大水塘)非80plus ...
roytam1 發表於 2015-8-7 13:28

每組電俾電試下,睇下有無short.

每組電俾電試下,睇下有無short.
vtrchan 發表於 2015-8-7 15:10

你啱,個12V output線圈燒左,唔知可以點搞…

你啱,個12V output線圈燒左,唔知可以點搞…
roytam1 發表於 2015-8-11 15:52

RIP

RIP
vtrchan 發表於 2015-8-11 20:51

聽聞可以重新繞過個線圈就得,不過我冇咁本事

聽聞可以重新繞過個線圈就得,不過我冇咁本事
roytam1 發表於 2015-8-11 21:02

係得的。但有3~4組電,如果12V的那組唔係在最外層,咁就慘啦~