[開箱] 物有所值!Soshine SC-S7開箱試玩+MINISO AA充電池測試!

之前出post打算問下邊度有Soshine SC-S7賣,結果普遍意見都係TB/Y拍。
為求方便,我都係選擇比Y拍商家賺錢。。。
用99蚊買左一個。。。
賣家都幾貼心,另外比左一個英規三腳12V火牛,品質都唔算差。
不過原配嘅歐規12V火牛就消失左。。。

原諒我手震。。。
左邊係賣家送嘅火牛,右邊係叉機本體嘅包裝。
包裝上方只有一個soshine嘅logo,根本睇唔出入面裝住啲咩。

賣家送嘅12V火牛。
插頭做工比一般山寨嘢好啲,外觀九流。
標示輸出12V/1A,我部D2應該都用得。

包裝上方嘅背景有一舊黑色物體,唔知係咩。

側面全部都係英文。。。
叉機兼容5V及12V輸入,可以為Li-ion電池及Ni-MH/Cd電池充電。
而且仲有LCD mon,可以睇電量/電壓/充電時間,好實用。

另外一面印有詳細參數,講述LCD顯示屏喺唔同狀況下嘅顯示內容。
仲可以參考不同容量嘅電池嘅充電所需時間。

LCD顯示屏嘅介紹。
其實哩幅圖並不能作準,因為新版顯示屏,顯示內容嘅位置有不少改動。
稍後將會比大家睇下新版顯示屏嘅顯示效果。

功能簡介,以及產品詳細參數。

講左一大堆嘢,都係比大家睇下實物好過啦。。。

SC-S7嘅體積睇落好細,其實實際上體積差唔多等同D2嘅一半。
但哩一部SC-S7,唔知點解外殼嘅其中一角有比較大嘅空隙。。。(無影低。。。)

包裝入面附有一條Mini-USB線,長度不足1米。
原配火牛離奇失蹤!
不過本身買番黎都係打算駁USB用,方便好多。

然後就係試用環節啦。

將一粒200mAh嘅Ni-MH電池放入充電。
顯示屏顯示電池電壓、充電電量以及充電用時。
不過未有顯示電量百分比,原因未知。

顯示屏特寫。
有CHing話哩部機叉得慢,但我覺得都幾快,同D2差唔多。
充電觸點唔算太鬆,電池夾得幾實。

不過哩部叉機似乎唔適合用黎叉一啲容量較細嘅電池。
叉一粒200mAh嘅AAA充電池,叉左50mAh左右就會提示“充電失敗”。

另外要註明嘅係,哩款叉機不具備放電功能,要測試容量,首先必須自行將電池放電,真係幾麻煩。。。

然後再試下幫芭蕉扇電池叉電,電量百分比正常顯示。

今日特登將之前買嘅兩粒MINISO AA充電池放盡電,然後試下用SC-S7測試容量。
測試完成後會公佈結果。
為了解SC-S7嘅容量計算準確性,會將另一粒同款電池放入D2充電,充電完成後再根據充電時間估算電量,睇下兩者相差有幾大。

————————*****————————

過左四個鐘,終於測試完結。

S7用時:4小時39分鐘
D2用時:4小時10分鐘

S7估算充電電量(根據標示參數估算):4650mAh
S7充電電量(根據顯示屏數據):2059mAh

D2估算充電電量(根據標示參數估算):2085mAh

測試結果:MINISO AA充電池容量並無虛標。
**本測試非專業測試,數據僅供參考。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢隻叉雞真係好正
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢隻叉雞真係好正。
free888368 發表於 2015-8-6 17:33

H4好好用,係衰叉唔到9V電

呢隻叉雞真係好正。
free888368 發表於 2015-8-6 17:33

不過睇其他論壇,有網友話佢測電壓測得唔準,我想試下佢到底係咪真係唔準。。。

點解咁選擇T2

呢隻同bc 3100比邊隻值d ?

pbfans 發表於 2015-8-6 20:05

BC3100可一次叉4粒,而且功能又多,S7只可叉一粒,跟本無得咁比較

我用緊SC-S7 舊版

叉14500(840mah) 無保護板,
部機用1.5hrs
(但如果用有保護版14500 就好易出poor cell)
另外係電壓由3.3V 去3.8V 升得好快, 到4.1-4.2V 就keep 好耐先上

叉NCR18650B 由3.2V 到4.2V就用3.5hrs,  
但就test 到有35xx mah

叉NiMH 就無試過

點解咁選擇T2
1388 發表於 2015-8-6 19:08

T2大舊啲,個mon每次只能顯示電壓/電量/時間嘅其中一樣。

pbfans 發表於 2015-8-6 20:05

bc3100有放電功能,好啲。
    S7就平啲,細部啲。