儲水式電熱水爐

除咗 Berlin, 仲有咩牌子好?

本來用緊 Berlin 25L, 冬天唔多夠, 但最慘係成日壞開關制(一年壞 3 次), 即刻落街搵師傅整, 每次兩三舊...

依家裝修, 順便換埋佢, 由於無煤氣亦冇三相電, 焗住繼續用儲水式, 除咗 Berlin, 仲有咩揀? 我估要用 40L 型號

Thx for advice

電寶幾好,用了5年。

電寶幾好,用了5年。
lion97 發表於 2015-8-6 23:32

Thank you, 電寶同 Stiebel Eltron 有冇關係的?

依家住嚮服務式住宅, 部即熱式電熱水爐係 Stiebel Eltron, 但有張"電寶即熱"貼紙, 呢部野好唔掂, 一係過熱, 一係過冷

回覆 3# gunsix

http://www.hotpool.com.hk/

HPU series is good

唔知有冇形容錯,嚮爐入面有條連住開關嘅線好易斷,斷咗會唔著燈亦唔煲水

(Sent from HKEPC iPhone app)

(開關壞)是熱水器內之開關還是你家的燈掣開關?
熱水器內的開關有保養,
自家的開關就換隻大A數的!
柏林牌家中使用中(差不多已經15Y)!

柏林用家經過。
之前一部用左十五六年都無問題,只係見個殼生銹得滯四年前换部新。

外父屋企用隻台灣寶反而用唔夠五年就壞。

(開關壞)是熱水器內之開關還是你家的燈掣開關?
熱水器內的開關有保養,
自家的開關就換隻大A數的!
柏林牌 ...
wah9134 發表於 2015-8-7 11:35

係熱水器內之開關, 幫我整果幾個落下電器舖師傅都話果度斷咗

係好奇怪, 呢個爐係第 2 個, 之前 1 個用咗 10 幾年都冇壞, 後來壞咗 thermostat 先換呢個 (同 model), 點知兩年唔夠就勁壞開關

冇買保養, 就算有都冇用, 唔通唔沖涼等第 2 日師傅嚟咩?