風扇磨打想潤滑用衣車油定偈油定雪油?

如題,美的風扇廢廢地。個風扇越吹越弱。依家個3波好似新買時的1波。想問上面問題。

(Sent from HKEPC iPhone app)

如題,美的風扇廢廢地。個風扇越吹越弱。依家個3波好似新買時的1波。想問上面問題。

(Sent from HKEPC iPh ...
kins 發表於 2015-8-6 23:13

我去五金鋪買,佢俾咗隻叫「車油」嘅油我。
英文叫「Multi-Purpose Oil」。

看看這帖子

風扇摩打用雪油 or 潤滑油
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

可能電容到期了

美的
唔好整啦,又整件大陸垃圾落黎

淘宝商品:美孚润滑油 美孚润滑脂 电脑风扇润滑油 用于自行车/光驱/键盘等 http://b.mashort.cn/S.KdobX?sm=92eb46

用返大陸野對付

回覆 3# porlam

呢估post 我都睇過, 但好似無咩結論咁。

雪油: 太結, 易起油泥, 及減慢磨打speed
衣車油: 易揮發, 加得好密
偈油: 就好似中性d, 但都有c師唔建議
模型油/啤令油 : 呢個似係最好, 但油唔平喎...... 把風扇買返黎都係5-6百蚊, 支油成百幾蚊, 不過可以長用就真。
wd-40: 呢隻我都知死硬, 開頭可能好好, 但係是毒藥, 逐用逐衰。不過又咁, 其實我見wd-40依家出左好多款, 有d真係用黎潤滑用, 但d work ng work 呢?

總結:我可能試下用下車用偈油。 因為雪油同衣車油我以前都試過了。 至於電容, 我見佢無脹喎。係咪應該唔洗換,對我來講都幾大工程, 我d 焊工好麻麻,雖然有辣雞。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔見有電容?定係黑色個舊係?

(Sent from HKEPC iPhone app)

我整咗好多風扇/抽氣扇都係用盒成廿年前搵人响九巴車廠攞的雪油,上完油之後風扇起動有D慢,但就愈行愈順。