請問家用浴室煤氣爐, 可否唔同煤氣公司買?

呢個問題可能好低能, 不過在下屋企禁多年黎都係同煤氣公司買
最近隻爐滴水出黎同埋開水好耐先識點火, 搵煤氣公司上門睇過建議換過隻(不過好Q貴)
而我又見到prince.cxx 個website有賣煤氣爐, 雖然唔太識比較
不過見到相同供水量都起碼平1/3

想請問係果D鋪頭買係咪合法? 買完再自己比錢/搵鋪頭請師傳裝返就ok?
買呢D有冇咩需要留意既地方?

呢個問題可能好低能, 不過在下屋企禁多年黎都係同煤氣公司買
最近隻爐滴水出黎同埋開水好耐先識點火, 搵煤 ...
shingzhk 發表於 2015-8-9 20:51

有冇GU?有先得

panasonic如何?

有冇GU?有先得
Offer 發表於 2015-8-9 20:52

唔清楚, 只係最近係price買完個雪櫃比市面大型運鎖店平1/4左右而冇伏
所以今次換熱水爐都係想照板上price 是但揀隻打電話訂
不過call 鋪頭前想做下資料搜集

我都係呢到睇, 因為唔識好分壞, 諗住是但揀
http://www.price.com.hk/category.php?c=100065

GU就應該有的, 因我是但揀一隻click入去
(e.g. 德國佬版, 好似比較大路)
http://www.germanpool.com/chi/products/p_wh_gas.php?mdl=gps12tg
都有GU logo, 只係未試過同煤氣公司以外既地方買

出面買係平小小但有事就要自己揾人搞,媒氣公司買就一個電話有人上來睇,自己衡量.

出面買係平小小但有事就要自己揾人搞,媒氣公司買就一個電話有人上來睇,自己衡量. ...
bassfranky 發表於 2015-8-9 21:27

都唔"小小"咖啦
煤氣公司賣緊最平果隻$5k, 出水量10L, 仲用緊旋扭
Price果D大部份 $3k幾 已經12L出水用緊digital control, 當比埋安裝費夠$4k
都仲係好大落差

回覆 6# shingzhk

我用佢,貪平,有GU。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  shingzhk

我用佢,貪平,有GU。
WLau 發表於 2015-8-9 21:48

by Google:
呢隻15L 出水量, 有電子控溫 $3.4k零售
請問師兄買左幾耐, 有冇伏? 安裝費要另比? 幾錢?

我屋企果隻, 上次由15L換10L, 本身心諗都用唔著禁多水慳返買平D
點知去到冬天最凍果D日子, 開熱少少都滴住點出, 加熱力弱
呢D真係唔用到都唔知奶野

回覆 8# shingzhk

記得係特價買,冇咁貴。用過佢嘅石油氣及煤氣,全部冇伏。現用慳水花洒,無論水流大小,水温都保持到,十分滿意。只有一大缺點,冬天時洗手間要等好耐,用家話太舒服喎!

回復 5 #bassfranky

即使你唔係同煤氣公司買,有事起上嚟都可以叫佢地上嚟既,都係免費檢查。