用5V1A火牛去整LED燈仔嘅問題……

床頭有隻USB火牛,反正都長開,唸住用幾粒高亮白光LED嚟整支床頭燈。
三粒LED並聯再串一粒100歐嘅電阻,但係發現唔知係個電壓唔穩定係其他原因。
啲LED燈珠,有陣時會時光時暗。
想請教下各位師兄,有冇咩方法可以改善呢一個問題呢?

三粒LED並聯再串一粒100歐嘅電阻
mdws2002 發表於 2015-8-11 00:14

請問你有沒有計過條數呢?

請問你有沒有計過條數呢?
BEpsilon 發表於 2015-8-11 01:52

需要點計呢?
網上講的︰http://www.zybang.com/question/c ... ed%B5%C6&ie=gbk

改用36歐試下

改用36歐試下
elbahk 發表於 2015-8-11 08:15

但係個電阻嘅大細,唔係應該只係影響佢嘅光亮度?仲會影響埋佢時光時暗?

CHECK 下電壓

似係牛 regulation 問題, loading 太細, total 先 20~30ma
-> 三粒LED並聯再串一粒100歐嘅電阻

CHECK 下電壓
elbahk 發表於 2015-8-11 11:07

電壓Check過,約4.5v左右,因為同一電路中,有另一組30粒LED並聯嘅燈仔係度,同樣都係加咗粒100歐姆嘅電阻落去限流,但嗰邊就唔會閃,呢一邊嗰三粒就會。
初頭以為係啲LED壞,換過其他,都係有同樣嘅問題。
而呢個問題唔係會即時出現,係偶然就會出現。

似係牛 regulation 問題, loading 太細, total 先 20~30ma
-> 三粒LED並聯再串一粒100歐嘅電阻 ...
GbE 發表於 2015-8-11 12:05

其實同一線路上,另一邊仲並聯咗30粒LED喺度,但嗰30粒就反而無呢個問題……

USB接觸不良?