[操作疑難] 請教開關掣問題

小弟用開奇勝灰色E-3000果隻燈制,由於家人嫌開關掣Led燈太光,於是我就將房和房內廁所開關掣LED線拔開,初時並無問題,但幾日之後房燈開始唔著,我以為燈泡壞左於是我換左,但都係唔著.  到今日我重新試下發現首先開房燈掣, 於是再開房廁所第二個燈掣,房的燈會著. 而開第一或第二燈掣就唔會著(無反應) , 所以小弟想請教各位師兄究竟問題出現係邊方面? 謝謝各位師兄!

圖1: 房的燈掣(拆開後的佈線)

圖2: 房廁所的三開開關掣

圖3: 拆開後的佈線,黃色膠紙封口的是面板LED線

先關上有關電箱內供電給那些燈的MCB,再將三開關掣接線孔內有兩線的銅電線(或多芯銅線)用>0.6mm直徑銅線繞緊或用銅雞眼夾緊作預連接(如圖般),然後再將已連接的銅電線塞入相關的接線孔內收緊簪玉螺絲(一字)。
因之前你拔出led接線時,有機會整鬆左係接線孔內電線引至接觸不良。仲有相中其中一條電線屈左一圈,如被擠壓多幾次有機會會斷,最好將佢放番開。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實當初你用啲灰色寶貼痴上去遮住佢咪得囉!

小弟用開奇勝灰色E-3000果隻燈制,由於家人嫌開關掣Led燈太光,於是我就將房和房內廁所開關掣LED線拔開,初時 ...
william951 發表於 2015-8-12 22:20

直接換過另一個無燈掣咪得囉! 另外上次打去奇勝問野, 佢地話 E3000 有出過無燈掣面板的掣面的! 原有燈位畫左一條會吸光之後再發光的線, 唔知有無師兄見過呢款掣面呢?

不如你睇清楚制面下面"秋"青線(用黃膠布包住),
有無接觸不良,又或者青線上面板個條有無問題再講.
其實要 LED不亮,不接面板條青就可以,點解要拆LED?

回覆 5# kammoo

我講得唔係咁清晰, 果"秋" 黃色膠紙係連接Led燈的線,我將佢抆左出黎,用膠紙封左口.

不如你睇清楚制面下面"秋"青線(用黃膠布包住),
有無接觸不良,又或者青線上面板個條有無問題再講.
其實要 LE ...
kammoo 發表於 2015-8-13 14:17

燈制唔需要及冇青線的

燈制唔需要及冇青線的
Felix00 發表於 2015-8-13 18:25

即是呢款開關面板,粒LED串起loading?
如果係樓主甩左粒led,又點會通電呢?

有無人可以解釋一下,這個掣的LED燈是如何點著的?

1. 另外拉一條中線俾LED做回路。

2.直接把LED的另一端落水線當回路。

3.定係有其他的方法可以點著佢?

即是呢款開關面板,粒LED串起loading?
如果係樓主甩左粒led,又點會通電呢?
kammoo 發表於 2015-8-13 18:30

青線家下是用藍色的, 相中制箱內是沒有藍色線, 即係冇青線
LED 可能係用個 load (燈)做回路
個制 ON 時 LED 唔著