牆身/天花電線深度?

諗住係牆身同天花鑽孔, 應該都係最多鑽吋半深
買左個B & D Cheap Cheap 金屬探測器, 發覺十分唔可靠 (意料之中)
可能石屎牆密度太高/d線太深, 測唔到

間屋無改裝過/無重新拉線等等
想問電線喉/鋼筋通常藏幾深?

想係天花燈出線口 2-3 cm 附近鑽吋半孔, 會否鑽中電線?

睇啱燈喉向,機會應該唔大

睇啱燈喉向,機會應該唔大
billy0301 發表於 2015-8-13 19:53

多謝師兄回覆
但除左燈喉, 其他制位(如插蘇位)都向天花伸延
咁個天花咪勁多線?

插座正常行地下,當然睇設計啦

插座正常行地下,當然睇設計啦
billy0301 發表於 2015-8-13 21:35

插座正常做法都係天花落, 以免兜水 (水氣凝聚等)
地台就屬於下一層
當然, 有例外啦
一般裝修佬做就理得你.

請問點正常法呢!我做左十幾年好少見原装樓行天花喉喎!!

燈就一定行天花

插座正常做法都係天花落, 以免兜水 (水氣凝聚等)
地台就屬於下一層
當然, 有例外啦
一般裝修佬做就理得你. ...
Felix00 發表於 2015-8-13 21:48

問題一 . 天花爆石屎機會大定地台爆既機會大

問題二 . 你天花牆身 鑽野機會大定地台鑽野機會大

問題三 .  如果唔係漏水爆石屎 條膠喉 "兜水 (水氣凝聚等)"有幾大

做天花行喉無問題 650一個位x2(我工夫唔係做2x咁少)
    第日天花牆身鑽中條喉你搵人整唔知收你幾多啦又

我做左13年 我應該係你口中既"一般裝修佬"

政府樓通常都做覆水喉,就算私樓都會有做覆水喉,若2,3成,c兄做13年都冇見過真難信
咁橋今天接手的就是覆水喉,明晚上圖

請問點正常法呢!我做左十幾年好少見原装樓行天花喉喎!!
haroball 發表於 2015-8-18 19:37
問題一 . 天花爆石屎機會大定地台爆既機會大

問題二 . 你天花牆身 鑽野機會大定地台鑽野機會大

問題三 .  如果唔係漏水爆石屎 條膠喉 "兜水 (水氣凝聚等)"有幾大

做天花行喉無問題 650一個位x2(我工夫唔係做2x咁少)
     第日天花牆身鑽中條喉你搵人整唔知收你幾多啦又

我做左13年 我應該係你口中既"一般裝修佬"haroball 發表於 2015-8-18 20:38

睇你講既野, 都知只係做裝修啦, 唔怪得做左十幾年未見過天花行喉.

就算唔係做呢行既, 都見過人地由屋外(走廊)穿電話線或電視天線入屋, 係在同一層天花入呢, 定係在下一層天花(即係本層地台)穿上來牆腳呢?

我講既正常就係原裝樓落石屎前做既喉, 係有晒顧問, 有晒合約條文, 有監管既工程, 有冇睇過人落石屎前點落喉呀? 正苦 job 就一定唔比你行地喉(行內人叫兜水喉), 其他私人樓就睇顧問同監管者識唔識.

以下個討論區, 是家居裝修的, 都有人知點解唔可行地喉,
一來落石屎時, 水係咁流,. 回南天又開冷氣, 冷熱氣流走入喉內(開門關門時, 有氣壓差)就有水氣凝聚, 地喉就係咁做左兜水喉.
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10756533

當然後期加改如裝修, 只求容易/方便快捷, 全部地喉, 你高興點做都得, 冇王管, 又鑽又爆又鑿, 爆到冧樓就係咁. 就算唔冧, 都令到間樓的結構受損, 如4吋樓面地台, 爆條2吋深的坑藏水喉/燈喉等, 牆身亦一樣, cut 鋼筋的亦唔少. 有些就更唔理得你乜牆都照拆. 我就係見過有人為左裝個暗櫃, 結構牆連幾條成吋粗的鋼筋都cut 晒, 就係咁無良.

不過都唔怪得做裝俢的, 要怪都係果d要求高又有錢的業主, 過冇幾耐又裝修一次, 通通拆晒