[操作疑難] 黐木既膠水

屋企有塊木板裂開左,有一塊木開叉,範圍細
我諗要用膠水+用夾緊先搞得點
朋友介紹用釘膠,但一買就大大枝又麻煩,而且唔知個黐力點
想問有咩方法可以黐得實同強力,等佢唔會好容易再爆?我完全唔熟

網上搵到3隻好似唔錯既膠水,唔知岩唔岩用
Gorilla glue
Pattex
Rubstik Tropic

黐木我建意用titebond二代or三代
黐得實又防水

回覆 1# 大喊包
鴨記有賣Gorilla glue
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

黐木我建意用titebond二代or三代
黐得實又防水
manqwe 發表於 2015-8-15 18:13

C兄用過?
KEEP得耐唔耐?D木會唔會好大又爆返開?

titebond美國好出名的,youtube上的woodworker十之八九都係用佢
都係廿幾蚊細支
https://www.youtube.com/watch?v=_vIszsybR4M
另外你其實要黐既係乜野木
比相來睇睇?

回覆 4#   
RE: 黐木既膠水 [修改]goto=findpost&pid=33814228&ptid=2220104]4#[/url] 大喊包
KEEP得耐唔耐.這樣嘢要睇功夫
點都好過白膠漿

titebond美國好出名的,youtube上的woodworker十之八九都係用佢
都係廿幾蚊細支

另外你其實要黐既係乜野木
...
manqwe 發表於 2015-8-15 21:11

楓木

回覆 4#   
RE: 黐木既膠水 [修改]goto=findpost&pid=33814228&ptid=2220104]4#[/url] 大喊包
KEEP得耐唔 ...
wach2 發表於 2015-8-15 21:42

完全唔熟,我試過用AA膠,效果麻麻地

你用過AA咁要磨左佢
先再用木工膠,咁先實

你用過AA咁要磨左佢
先再用木工膠,咁先實
manqwe 發表於 2015-8-15 22:05

OK,想問下邊度有?有無型號(EG.特強?....)?