[開箱] 買左一個非常好玩嘅USB負載器!

今日去行鴨寮街搵相機電池,偶然搵到哩一個USB負載電阻!

哩款負載電阻可以調較負載電壓,標示電流係最低0.3A/最高2.7A。
TB賣緊18蚊人仔,鴨寮街就賣緊48港幣,好貴。
不過我唔識淘+懶得淘,所以48蚊都照買!(荷包局部地區出血
調較電流只需要扭嗰粒白色螺絲就得,直接用手扭都得,好方便。
而且有得調較負載電流,唔需要買多幾個不同負載電流嘅負載電阻。
最重要係,佢有風扇!佢有風扇!!佢有風扇!!!(重要嘅事要講三次)
再加上一塊超大件嘅散熱片,完全唔需要擔心燙手(最高負載除外)。

比大家睇下電路板。
我唔識焊接方面嘅嘢,唔知佢焊得算唔算好。
“注意高溫”哩一句基本上無需理會,除非你貪得意,整走左上面嘅風扇,或者調較到最高負載+長時間運作

再隨便影幾張唔同角度嘅相。

然後用之前買嘅DIY尿袋測試一下。

0.4A負載,電壓有5.24V。負載器嘅紅色指示燈亮起。

1.52A負載,電壓得番4.77V。負載器嘅紅色指示燈依然亮起。

1.68A負載,電壓繼續下降,只有4.62V。負載器嘅紅色指示燈熄滅。
再調高電流,直接停止輸出。。。
所以測試唔到最高輸出。。。

負載器最低輸出係0.32A,接近標示嘅0.3A。

整體黎講,哩款負載器真係值得購買,可以自由調較負載電流真係非常方便。
不過建議其他CHing都係去TB買啦。。。

21:24 Update:Sorry各位CHing,我錯啦!!長時間以最高負載運行,負載器發熱超勁,雖然唔會燙傷,但都非常熱!!各位CHing小心提防!!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好詳細~~

多謝分享 ^^

回覆 1# hk133

可否pm 在邊間買的?都想買番隻玩。

比多D呢個好玩d
jackwong717 發表於 2015-8-15 20:25

比多成倍wor。。。
    我暫時玩唔起。。。
    不過如果日後有閒錢,應該會用盡辦法買一部玩下。

好詳細~~

多謝分享 ^^
mvp007 發表於 2015-8-15 20:04

好嘢當然要分享比大家啦

回覆 1# hk133

18蚊人仔,把風扇仔都要啦。抵!
香港賣$48就食水深D.

比多D呢個好玩d
jackwong717 發表於 2015-8-15 20:25

EBC仲好玩

回覆  hk133

18蚊人仔,把風扇仔都要啦。抵!
香港賣$48就食水深D.
vtrchan 發表於 2015-8-15 20:51

哩個負載器,比起之前買嘅其他負載電阻,真係無咁熱,開住一段時間都只係暖手。。。如果係普通負載電阻,開一陣已經非常熱,長時間開住就會熱到差唔多可以煎蛋。。。

EBC仲好玩
肥寶 發表於 2015-8-15 20:54

講緊哩件??
       http://world.taobao.com/item/434 ... 328336665.16.qUPZyG
       哩件嘢我真係玩唔起。。。我無咁多閒錢。。。