消費者委員會測試市面上10款LED燈泡

【now新聞台】消費者委員會測試市面上10款LED燈泡,5款光度抗跌能力不理想。

測試的10款LED燈泡使用3000小時後,5款的光度跌幅超過5%,不符合機電工程署自願能源效益標籤計劃的要求。

其中產自中國的陽光牌燈泡聲稱可用三萬小時,但用了3000小時光度跌幅近三成。另外,其中一個樣本用了2388小時便壞了。10款測試的燈泡慳電性能相差接近一倍,當中以宜家家居燈泡的慳電性能最低。

陽光牌又衰多鳠

【now新聞台】消費者委員會測試市面上10款LED燈泡,5款光度抗跌能力不理想。

測試的10款LED燈泡使用3000小 ...
GbE 發表於 2015-8-17 16:38

Japan City 勁推陽光牌架喎! 以前慳電膽兩年保, 用年零就壞左, 都費事去代理度換呀! 而家 LED 燈膽都咁差呀!

回覆 2# sonycliepda

Me too, 以後唔買呢個牌子, 前前後後十幾隻慳電膽全部已壞晒

用過 陽光一次,以後都唔會買,慳電膽燒壞連大製都跳,全屋黑晒

我今年5月在日X城買左兩隻這個牌子的LED燈泡,裝係廁所天花內使用,結果兩個都係未夠一個月就瓜左!幸好可以在日X城免費換返,佢本身散熱能力較差,而家我改左放在廳的燈內用,有冷氣吹住就無問題。不過,試過這次之後,暫時都唔敢再買LED燈住了,過多幾年先啦。

Japan City 勁推陽光牌架喎! 以前慳電膽兩年保, 用年零就壞左, 都費事去代理度換呀! 而家 LED 燈膽都咁差 ...
sonycliepda 發表於 2015-8-17 16:44

慳電膽在兩年內,可以在日X城內免費一換一的,唔洗去代理咁遠換的。

回覆  sonycliepda

Me too, 以後唔買呢個牌子, 前前後後十幾隻慳電膽全部已壞晒 ...
GbE 發表於 2015-8-17 16:50

叫得"陽光牌"可能要係陽光下至用得架呢! 同太陽能電筒齊名呀!~

回覆 5# diy-apprentice

牌子問題, 用緊 LED, 應該唔會返轉頭

之前裝入廁所用的 Sunshine 慳電膽又不太差,兩年保用,結果挨到兩年半。
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2205159

之後輪到賓賓房燒燈膽(Philips Tornado 慳電膽,又係兩年幾),今次買了個 Sunshine 的 LED 給她。不知這個可挨到幾耐。

回覆  diy-apprentice

牌子問題, 用緊 LED, 應該唔會返轉頭
GbE 發表於 2015-8-17 17:03

3年前我買第一隻LED燈泡來試用,結果唔夠一年就成個膠罩甩左出來,幸好電器鋪肯再換過一隻俾我,這隻新的就用到而家都無問題,但三年前就好貴,125蚊一隻。所以我對LED燈泡一向都唔係太積極去換來用,又貴又唔一定咁耐用,慳回來的電費根本抵唔番。而家陽光的都成60幾蚊一隻。