有無 ching 用過 wera hex tool?

鋼水夠唔夠硬?  
之前用過下 set wiha, 個人覺得麻麻地

blacklaser 定stainless steel?

blacklaser 定stainless steel?
prowede 發表於 2015-8-19 16:09

唔係好識, 邊隻好d?
本來諗住呢 set
http://www.amazon.de/WERA-WERK-H ... /ref=sr_1_4?ie=UTF8

唔係好識, 邊隻好d?  
本來諗住呢 set
belleville 發表於 2015-8-19 22:12

普通用下都可以, 但如果要扭好大力就唔建議, stainless steel 太硬

hex我都係中意eight, 唔係太貴

普通用下都可以, 但如果要扭好大力就唔建議, stainless steel 太硬

hex我都係中意eight, 唔係太貴 ...
prowede 發表於 2015-8-20 09:17

太硬? 定太軟?
諗住試下新野, 咁買返 bondhus 算

太硬? 定太軟?
belleville 發表於 2015-8-20 17:34

wera hex stainless steel 我有系手,stainless steel 我反而覺得佢唔夠硬

不過我無儀器試到佢硬度,只係個人用後感覺

回覆 4# prowede

小弟日日/經常用hex工作,PB,Wera, eight, Wiha都用過
PB最好(最硬,六角頭最fit)如果經常用,要用超大力先開到鏍絲,一定要買佢 (但好X貴),鋼水一流
Wera 都好好用,同PB差不多(六角頭size 好fit,好受力,波頭好夠力下), 大力一流,鋼水一流
Wiha 都ok, 普通用途都足夠,唔好地方係波頭size唔係好fit,如果用波頭O個邊大力扭,粒鏍絲一定無硬
8仔就性價最好,但長用電鍍會zee左,六角頭會細左,其他Wiha,Wera,PB都唔會出現呢個問題,仲有波頭唔係好受力,整體來講扭唔到好大力

經常用一定係買Wera/PB, 8仔開工用都ok,大力扭鏍絲係無可能,鋼水差過德國幾條街,其他牌子都用過,美國hex同8仔樣,玩一陣coating會zee左,size會細左,唔fit

回復 7 #raywan

Wera, eight, PB我都用過

PB同eight 仍然係每日用
PB 係各方面表現都最好,唔考慮價錢會係首選
Eight 我其本上日日用,都係需要大力扭六角甚至波頭扭,最耐個set 用就快9年,不時檢查都未見有甩coating或者明顯損耗
暫時亦未見因為損耗而破壞工件

Wera stainless steel的表面處理係好好,但亦太滑身,而且有同事都試過唔係好大力用的情況下斷頭
反而blacklaser 一款表現中規中矩
表面未至於甩但用得多都係見到有損耗花痕但唔太影響一般用
反而係hex plus的邊位設計未必岩所以螺頭,有機會扣住

via HKEPC Reader for Android

太硬? 定太軟?
belleville 發表於 2015-8-20 17:34

太硬而脆

回復 raywan
Wera stainless steel的表面處理係好好,但亦太滑身,而且有同事都試過唔係好大力用的情況下斷頭
反而blacklaser 一款表現中規中矩
表面未至於甩但用得多都係見到有損耗花痕但唔太影響一般用
反而係hex plus的邊位設計未必岩所以螺頭,有機會扣住
prowede 發表於 2015-8-21 07:44

我用 stainless steel又係試過斷, 仲要唔係一次
我係原廠訂應該唔會係假, 我以為係我問題
但同一個位係我自己收實, 拆都係我, 一扭就斷左, 好在個頭好易拎番走
用番8仔 so far so good,
不過之前跟某c hing 買左pb, 一用番唔到轉頭
stainless steel仲有個好處同壞處, 就係non magnetic