日本買的拉尺刻度

早前响日本買咗把拉尺,但係無留意上面嘅刻度。直到前排去買床褥,先至發覺我度出嚟嘅尺寸有問題 !  一尺竟然得十寸? 唔係,係十進制。各位,請問十進制有乜實用處?另外,上面有個刻度 /33m 係點解?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

10/33M = 0.303.. 米
同下面個CM刻度MATCH啊

另外9ft 刻度 = 下面 27cm左右刻度

9ft = 274.32cm

又match,唔明有乜問題...

再補充下 10/33m果個刻度(黑色字)

是日本尺, 10日本 = 10/33M = 30.3030.....cm

日本尺對番英尺 10日本 = 9.941939 英尺

是日本尺, 10日本尺 = 10/33M = 30.3030.....cm

日本尺對番英尺 10日本 ...
lunxg 發表於 19-8-2015 01:15 AM

真係唔識,原來有日本尺呢會事。如果我無理解錯,即係話日本尺係十進,唔同英尺十二進?

留意到上部份嘅刻度,由9至10分成十份。

另外9ft 刻度 = 下面 27cm左右刻度

9ft = 274.32cm

又match,唔明有乜問題...
lunxg 發表於 2015-8-19 01:12

嗰度應該係9吋,27.2Xcm

是日本尺, 10日本尺 = 10/33M = 30.3030.....cm

日本尺對番英尺 10日本 ...
lunxg 發表於 2015-8-19 01:15

10日本尺吾係應該=303.030cm咩?

10日本尺吾係應該=303.030cm咩?
亞基拉 發表於 2015-8-19 02:22

係WO!

我打錯左

10日本寸先係30.303cm!

嗰度應該係9吋,27.2Xcm
亞基拉 發表於 2015-8-19 02:06

9吋=27.2xcm
咁個吋應該係日本吋

英寸又唔同d