掃乳膠漆剝落問題

我第一次自己油乳膠漆的, 想請教大家掃乳膠漆的問題, 我天花有一個小洞, 已用英泥封了,再批左灰, 等左幾日, 諗住今日補乳膠漆,批灰既位置上油成功, 但洞的周邊位置上完油很快就剝落, 周邊的舊漆我沒有鏟去(因為舊漆佷堅實,好像很難鏟去), 請問我是否遺漏了甚麼步驟呢?
謝謝幫忙~

有塵有灰未用濕布清走就上油? 新舊唔同潻?

我第一次自己油乳膠漆的, 想請教大家掃乳膠漆的問題, 我天花有一個小洞, 已用英泥封了,再批左灰, 等左幾日, ...
alexcwc 發表於 2015-8-23 08:32

洞與舊漆位置應先髹司拿,乾後再髹乳膠漆
建議做法:英泥封舊洞,之後成個天花連洞髹司拿,批灰,乾後再髹乳膠漆

有塵有灰未用濕布清走就上油? 新舊唔同潻?
hongkongiron 發表於 2015-8-23 13:29

係新舊唔同漆, 舊漆都有5,6年, 冇鏟呢
新補的洞批灰後已清塵先油新漆, 主要問題係有舊漆d位好似唔上漆咁, 一油隔一陣就一片片出返黎?

洞與舊漆位置應先髹司拿,乾後再髹乳膠漆
建議做法:英泥封舊洞,之後成個天花連洞髹司拿,批灰,乾後再 ...
大頭狗 發表於 2015-8-23 14:40

請問司拿係乜?
司拿係用喺批灰前定批灰後? 我只要用英泥補左個洞位,再批埋灰, 其他地方都係舊乳膠漆, 咁掃司拿係舊漆上面有冇問題? 謝謝解答~

係新舊唔同漆, 舊漆都有5,6年, 冇鏟呢
新補的洞批灰後已清塵先油新漆, 主要問題係有舊漆d位好似唔上漆咁, ...
alexcwc 發表於 2015-8-23 15:23
唔同類潻唔夾,油返一樣類型先得~

請問司拿係乜?
司拿係用喺批灰前定批灰後? 我只要用英泥補左個洞位,再批埋灰, 其他地方都係舊乳膠漆, 咁 ...
alexcwc 發表於 2015-8-23 15:27

髹司拿通常用係批灰前,用黎索實牆身灰塵,令灰能夠黐實係牆身
你可以買水司拿,直接髹係舊漆面,如有起POP位就剷走再髹水司拿,之後補返灰,再成個天花髹乳膠漆

髹司拿通常用係批灰前,用黎索實牆身灰塵,令灰能夠黐實係牆身
你可以買水司拿,直接髹係舊漆面,如有起P ...
大頭狗 發表於 2015-8-23 21:28

請問如果我髹司拿係舊漆面,唔批灰,直接髹新漆油可以嗎? Thx.

請問如果我髹司拿係舊漆面,唔批灰,直接髹新漆油可以嗎? Thx.
alexcwc 發表於 2015-8-23 22:00

可以

我琴日見到有位 c fu 將油漆混白石灰 (定白英泥), 用黎油天花... 請問係唔係會痴牆d?