改裝用電鑽

咁多位師兄,話說小弟係鴨記執咗一把Bosch 7.2v 叉電鑽,好耐之前改咗做A123電(淘寶2手拆機貨,唔耐用,已死),因為費事再改,自己又唔想掉,所以睇下有冇師兄有用又唔嫌棄,拎去玩
入面已有3cell保護板,DC尾插,換電就ok
圖一陣 post ......

via HKEPC Reader for Android

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咁多位師兄,話說小弟係鴨記執咗一把Bosch 7.2v 叉電鑽,好耐之前改咗做A123電(淘寶2手拆機貨,唔耐用,已 ...
A032798 發表於 2015-8-24 22:04

用得唔好  

三幾十蚊人仔, 換兩粒 18650 動力鋰電搞掂啦  

如果 CHing 真係嫌麻煩就送俾我喇  

回覆 2# btchanchan

check PM

回覆  btchanchan

check PM
A032798 發表於 2015-8-25 01:21

謝謝樓主的禮物  

保護板和DC尾插都拆掉
換上 18650 鋰電池
用電池座改成"快速上彈器", 冇電就即刻換電
唔使等幾個鐘充電, 亦唔使焊電池, 所以平衡充保護板和DC尾插都不需要了
再加個電量顯示報警器, 低電壓時報警器會BB響, 保護電池  

謝謝樓主的禮物   

保護板和DC尾插都拆掉
換上 18650 鋰電池
用電池座改成"快速上彈器", 冇電就 ...
btchanchan 發表於 2015-8-29 16:20

wow~升lv

師兄多D上黎上出教學POST啦

師兄多D上黎上出教學POST啦
kwunhokcc 發表於 2015-8-29 16:43

刁蟲小技點敢出教學 POST 呀     
本來用 6粒 Ni Cd 7.2V, 改用兩粒 18650 鋰電, 冇難度wor  
"快速上彈器"又真係好方便
DIY整野,  一年只用幾次電鑽, 不過用襯都冇電  

付圖係 18650 charger
本來係 Samsung Anycall charger
2004年生產, 係地灘$5執番黎改下, 加粒電阻, 黐個電池座又用得
電壓慢慢上升至 4.21V cut off, 靚野黎  

有唔同款式, 將個電池座一賣開二開佢
由 650mm 變成 700mm 加長版, 可以充加左保護板電池

如果用幾隻 charger 手拖手駁埋一齊, 可以做到真正獨立平衡充架

精彩
希望多d這類互動交流

回覆 4# btchanchan
Ching好嘢,使唔使用動力電池?

回覆  btchanchan
Ching好嘢,使唔使用動力電池?
vernen 發表於 2015-8-30 00:50

當然要用動力電池啦, 又唔係貴

以前用 Samsung INR18650 20R, 最近買 INR18650 25R
20蚊人仔左右, 用得過